söndag 4 december 2016

2016 bästa album nr 31- 25


All musik finns på Spotify
 
31. Groupa - Kind of folk
Groupa är sig ganska likt. Fiol och flöjt improviserar och gör melodier om vartannat. Samtidigt vandrar rytmerna på drömska stigar Som så många inom svensk folkmusik närmar de sig konstmusik och jazz. Trots att albumet enbart innehåller traditionell musik så låter det ändå nyskapande, spännande konturlöst och jazzigt. Är månne namnet på skivan en bugnig till Miles Davis?
 
30. Heidi Talbot - Here we go 1,2,3
Vid en första lyssning låter irländska Heidi Talbots musik oförändrad, lugn och trygg.
De akustiska, traditionella instrumenten dominerar och hennes röst låter som kommen från en irländsk hed.
Men skenet bedrar. Det har hänt mycket i Heidi Talbots liv sedan förra albumet, bland annat har hon förlorat sin mor.  Flera av sångerna präglas av sorgen efter mamman, bland annat "The year that I was born". Albumet består till stor del av originallåtar, åtta av tio spår har hon skrivit själv. Jag älskade Talbots förra skiva och sakta men säkert växer detta album upp mot samma höjder.
 
29. Lars Winnerbäck - Granit och Morän
Det vara några år sedan Winnerbäck sist släppte en skiva. Han har varit fullt upptagen med att vara lyckligt kär. Det har inte funnits varken tid eller intresse för att skriva sorgliga texter till mollstänkta melodier. När han nu tillslut släpper en skiva är mycket sig likt, men bitvis är texterna gladare.  Det är inte heller lika taggigt som på förra skivan. Tillbaka är den gamla vanliga Winnerbäck-musiken, på gott och ont.
 
28. Sam Carter - How the city sings
Denne gitarrist och låtskrivare går från klarhet till klarhet. Hans spelstil har jämförts med John Martyn, men Sam Carter är framförallt sin egen. Med stor musikalisk nyfikenhet blandar han friskt folkrötter med 2000-talets ljudbild. Ibland är det en spröd akustisk gitarr som dominerar, men lika ofta dundrar det.  I "The Grieved Soul" samsas mjuk folksång med distad elgitarr och "Tuanting the dog" är tung elektrisk folkrock, för att bara ta två exempel.
 
27. Paul Simon - Stranger to stranger
Han är snart 75 år, men fortfarande nyfiken som ett barn. Det nya albumet är en upptäcksresa i ljud. Simon lånar in säväl folkinstrument från Indien och Peru som elektroniska klanger. Med en röst som inte skadats av ålder sjunger han oss in i världen. Om det är en krånglig och svår musik? Nä, verkligen inte. Paul Simon har alltid haft förmågan att exprimentera och samtidigt göra bred pop. Tyvärr är inte alltid melodierna av samma klass som på sextio och sjuttiotalet.
 
26. Emil Jensen - Två naturliga armar
 Emil är fantastisk på ord,scenkonst, musik och mycket mer. På skiva kommer han dock inte riktigt till sin rätt. Vilket inte hindrar att här finns guldkorn  som t ex Ambulans och Gå aldrig ombord.
 
25. The Small Glories - Wondrous Traveller
 Cara Luft & JD Edwards, utgör denna duo från Kanada.Tillsammans gör de amerikansk folkmusik med akustiska gitarrer, banjo och stämsång Ibland mullrar trummorna igång och det blir lite rockkänsla. Mycket bra.
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar