fredag 30 december 2016

2016 bästa album, nr 1

Nu är det alltså dags för det album som jag tycker är 2016 års bästa. Kanske gör jag några besvikna.  Albumet är nämligen fullständigt okänt för de flesta. Ni som följt min blogg de senaste åren kan däremot känna igen artisten

Årets bästa album är enligt mig:

Paul Mosley - The Butcher
The Butcher är en folkopera med Paul Mosley och Red Meat Orchestra.
Dubbelalbumet tog två år att färdigställa. De tjugo medverkande musikerna kommer från sex olika länder, flera av dem är sångerskor. Man kan tro att ett så stort projekt borde väckt uppmärksamhet, men icke. Jag har inte hittat någon recension i svensk press och väldigt lite även i brittisk media.
Innehållet är hur som helst fantastiskt. Albumet är en sammanhållen spökhistoria om mörker och magi. Det är folkmusik I väldigt bred bemärkelse, med influenser från såväl brittisk folkmusik, americana, som konstmusik. Den stora sättningen gör att det kan låta lite hur som helst. Ibland avskalat, då och då rockigt, men oftast som ett storband med blås, stråkar och till och med harpa. Utöver detta använder man mer udda instrument som cykelhjul, diskhoar och kohorn. Resultatet av denna hejdlösa blandning blir nästan alltid mycket vackra och spännande arrangemang Det är verkligen en häpnadsväckande upplevelse av akustiska ljud och olika sångröster.  Nu räcker det inte att bara ha spännande arrangemang. Melodierna måsta hålla och de gör de verkligen på The Butcher. Paul Mosley är en äventyrare när det gäller arrangemang och samarbeten, men också en låtskrivare av rang. Den kombinationen gör att hans nya album slår allt annat i år.

Paul Mosley är som en stjärna, vars ljus få tycks se. Må han få lysa för alla, det är han väl värd.
Nedan kan du lyssna på några av albumets låtar. Om du inte ser några musiklänkar nedan, klickar då på "Folk och Fä", högst upp till vänster på sidan.
Du hittar hela skivan på Spotify.  

1 kommentar:

  1. Både Mosley ock Kris Drever är utmärkta val som årets album. Resten får jag ta tag i senare, tack för alla goda tips!

    SvaraRadera