söndag 25 december 2016

2016 bästa album, nr 3: Kris DreverKris Drever -If wishes were horses
I år har jag lyssnat ovanligt mycket på brittisk och irländsk folkmusik. Det slår mig att britter väljer en helt annan väg för folkmusiken än vad svenska musiker gör. Medan svensk folkmusik alltmer närmar sig jazz och konstmusik, är britterna bredare. Folk rötterna blandas framförallt med pop och amerikansk singer/songwriter tradition. Något förenklat kan man säga att svenskarna valt den smala vägen och britterna den breda.

Årets bästa brittiska folkalbum är – enligt mig- gjort av Kris Drever. En 37-årig låtskrivare, gitarrist och sångare av allra högsta klass. Han är från Orkney, Skottland och har släppt musik i ganska många år, ofta i samarbete med andra. Detta är hans tredje soloalbum. Kris är djupt rotad i brittisk och keltisk folktradition, men melodier och texter känns ändå väldigt mycket 2016. Det är ofta vemodiga sånger om längtan, saknad och ånger. Kompet består av bl a akustisk gitarr, fiol, dragspel och trummor.
 Till att börja med var det några låtar som stack ut medan resten gömde sig i skuggorna. Nu har allt klarnat och varenda låt är en alldeles egen pärla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar