torsdag 1 augusti 2013

Minns du Svartvitt ?
Nu lämnar vi folkmusikens gränsland för en stund och det blir istället gammal härlig gubbrock med en tjej vid mikrofonen.
Svartvitt var ett band som var världsberömda i Göteborg under åttiotalet. Vi är många göteborgare ur min generation som gungat på Errols till Svartvitts musik. Få band kunde skapa sådan magisk feststämning. Bandet gjorde - vad jag vet- alltid originalmaterial. Rötterna i sextiotals soul och Springsteenrock var tydliga, blåssektionen var framträdande och - framförallt- Gerda Perssons röst var som hämtad från himmelriket.
På deras första och bästa album var sättningen:
     
Bernt Wahlsten Gitarr
Gerda Persson             Sång
Håkan Bjärsdal Bas
Jörgen Armstrong Trummor
Krister Pettersson Flygel, elpiano, orgel, kör
Plus blåssektion

De gjorde en andra skiva som tyvärr inte alls håller samma höga kvalité.
Därefter bröt bandet upp, men efter några år gjorde man comeback med en rad spelningar och en samlings CD. Idag är det tyst som i graven kring Svartvitt. När jag letar på nätet hittar jag nästan ingenting. Inte ett youtube-klipp, bara någon bild. Därför har jag tagit mig friheten att ladda upp en gammal svartvittlåt så ni får höra hur de lät när de var som bäst. Klicka på länken nedan:

Svartvitt- en gång till

Jag har också gjort en spellista på Spotify:
Lyssna på mer gubbrock

8 kommentarer:

 1. Intressant! Däremot är gubbrock ett skällsord och mindre lyckat att använda som ett positivt ord. Eller? Jag kanske har missförstått?

  SvaraRadera
 2. Det var därför jag la till "härlig". Personligen gillar jag ordet gubbrock och tycker att det ganska väl beskriver rockmusik som har tydliga rötter i sextiotalet. Att gubbar gillar sådant är väl helt naturligt.

  SvaraRadera
 3. Läs vad Fredrik Virtanen skriver om gubbrock:
  http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/kronikorer/fredrikvirtanen/article10778206.ab

  SvaraRadera
 4. Intressant artikel! /Hilly

  SvaraRadera
 5. Underbara Svartvitt, älskade dom på 80-talet, har två vinyl men ingen spelare, tyvärr. Tack för 'En gång till' :-)

  SvaraRadera
 6. Så glad å lättad jag blev!
  Letat å letat på " Svartvitt " för att till slut inte vara säker på att det verkligen var " Svartvitt " de hette! TACK 😙

  SvaraRadera
 7. Tyvärr finns den inte på http://www.divshare.com/ längre vet nån hur man får tag i "en gång till"

  SvaraRadera
 8. Hej! Så roligt att hitta bloggen om Svartvitt. Älskade dom. Men länken - den fungerar inte. Kan du lägg upp den igen?

  SvaraRadera