onsdag 21 augusti 2013

Brittisk Folkrock på 2000- talet


 
När ordet folkrock används i denna blogg syftar jag ofta på musik som gjordes sent sextiotal och tidigt sjuttiotal. Men visst görs det ny musik i genren. Det är dock svårare att ringa in vad som är folkrock idag. Det finns hur många folkgenrer som helst och ofta går de in i varandra. Läs mer om det här. Jag har ändå försökt att lista några artister som jag tycker gör ny, spännande och bra folkrock för 2000-talet.

Mary Jane
Ungt brittisk band. Spelar ganska traditionell folkrock med lätt psykedeliska inslag. Otrolig hög standard på låtarna. Kvinnlig sång och fiol i sättningen gör att tankarna går till klassiska band som Steeley Span och Fairport Convention. Kanske är det ändå Trees som Mary Jane påminner mest om


Eliza Charty
Med Martin Carthy och Norma Waterson.som föräldrar föddes Eliza in I engelsk folkmusik. Hon har blivit mindre traditionsbunden för varje album och på senaste skivan gör hon en mycket personlig elektrisk folkmusik.


Trembling bells
Är först och främst ett psykedeliskt rockband, men de har också tydliga inslag av engelsk folkmusik. Det råder ingen tvekan om att medlemmarna lyssnat sönder skivorna med Incredible Stringband och tidiga Fairport Convention


Tyde
En ung trio som gör brittisk folkmusik, snarare än folkrock. Sättningen är gitarr, dragspel, fiol och  - ibland -  sång. Bandet har inga trummor, inga elgitarrer. Ändå får Tyde vara med här. Det är för sättet de spelar på. Rytmen är tydlig, gitarren markerar likt ett litet trumset. Tempot och energin andas rock. Otroligt bra vad man än föredrar att kalla det.


Unthanks
Rachel  och Becky Unthank utgör stommen i  denna grupp. De hämtar inspiration från såväl progrock som konstmusik. Men visst finns det ett även ett tydligt inslag av folkmusik.


Seth Lakeman
Precis som Eliza Charty så föddes Seth in i brittisk folkmusik. Tillsammans med sina bröder gjorde han tidigt succé på landets folkmusikfestivaler . Numera är han en av de stora förnyarna av genren.


Bellowhead
Ett storband med fläskig blåssektion och rockgung i folklåtarna. Har gjort sig kända för att spela till traditionell morris dance.


Circulus
En märklig blandning av folk och psykedelisk musik. Medeltida instrument blandas med elektriska  gitarrer, käcka utrop och pompösa körer. Hur roligt som helst, men  ibland balanserar det på gränsen till det fåniga


Among the oak and ash
En amerikansk duo. 
De får ändå vara med här eftersom de mycket väl passar in i sammanhanget.  Among the oak and ash gör nämligen moderna versioner på traditionell folkmusik från Appalasherna, en del av USA där musik med tydliga brittiska rötter levt kvar. Among  the oak and ash har gjort två album, båda är sensationellt bra.

Gilmore & Roberts

En duo som på skiva får hjälp med att låta som ett mycket tight folkrockband. Kanske mina absoluta favoriter just nu

Har gjort en låtlista med folkrock från 2000-talet
 
Lyssna här

1 kommentar:

  1. Tack för listan, det finns namn där jag inte känner till som jag ska lyssna på och be och få återkomma om. Håller med om att begreppet folkrock känns daterat, Jag skulle vilja säga att all musik som ger en melodisk touch och där arren är enkla och musiken direkt kan ingå i denna genre, du känner en släktskap med artisten snarare än distans. Orden står i fokus på annat sätt än i annan musik men som sagt definitionen är svår.

    SvaraRadera