måndag 19 augusti 2013

Gåtan Nick Drake


 
Den största husguden av alla på Folk och Fä heter Nick Drake.  Nu är det dags att skriva lite om honom igen. Denne man dog helt okänd 1974. Vid hans död hade alla hans tre LP-skivor sålt dåligt, ingen mer än 5000 ex.  Idag - över trettio år senare - är han hur stor som helst
Här är några exempel på hur Drakes popularitet har exploderat under senare år:


 ·         Samlingsalbumet  “Way to blue – an introduction to Nick Drake” säljer guld i England (100 000 ex)
·         Allt fler kända artister anger honom som influens. Beck, Cure, REM, och Coldplay är bara några exempel

·        
The Guardian utnämner Bryter Layter till nummer 1 på sin lista: "De 100 bästa Alternativa albumen någonsin

·         2004, 30 år efter hans död, får Drake sina första placeringar på brittiska försäljningslistor med  två singlar, "Magic" och "River Man" och med samlingsalbumet: ”Made to love magic”

·         Utsålda konserter görs där Nick Drakes musik framförs

·         2003 gör tidningen Rolling Stone en lista över de 500 bästa albumen någonsin. Alla Nick Drakes skivor är med

Varför sålde inte Nicks plattor under hans levnad?
Kanske för att han inte kunde leva upp till de krav som skivbranschen ställde. Nick var känslig, blyg och tidvis deprimerad person. Han ogillade att göra konserter och intervjuer. Han ville helst göra sina skivor och sedan låsa in sig på pojkrummet medan skivorna sålde.
Ett annat skäl till att han inte slog var att musiken inte gick att stoppa in i ett fack. Var det folk eller jazz eller vadå ?  ”En pinsam mix av folk och cocktail jazz” skrev t ex tidningen Melody Maker i recensionen av albumet ”Five leaves left”.

Varför har han blivit så populär långt efter sin död?
Självklart beror det på han gjorde sådan fantastisk och unik musik, men även på hans tragiska, men fängslande levnadsöde.
Nicks producent, Joe Boyd, påpekar dock att det finns ännu en orsak till den stora framgången på senare år. Han säger:
” Det faktum att Nick Drake inte slog igenom under sin levnad är ett skäl till att han blivit så populär idag. Hans musik är inte en del av sextiotalets soundtrack, som t ex Sgt Pepper. En ny generation har därför kunnat göra musiken till sin . Nick Drake är inget som ungdomarnas föräldrar har lyssnat på under sin uppväxt.”

Vad svaren än må vara på frågorna kring Nick, så kan jag ibland känna en sorg över att han själv aldrig fick uppleva framgången. Man får hoppas att han sitter på ett moln och ser alltihop med ett leende på läpparna.
För några år sedan skrev jag om Nick på Wikipedia. Läs det så rätas förhoppningsvis fler frågetecken ut. Du kan också klicka på etiketten nedan och läsa mer om Nick.

Lyssna på Nick Drake här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar