måndag 2 november 2009

2009 års bästa album Plats 12



Gunnar Källström & Fridens Liljer - Prästens kråka

Göteborg är lite av ett Mekka för modern visa. En av orsakerna till detta är säkert Visskolan som ligger någon mil norr om staden. Här har massor av lovande musiker utbildas och flera av dem har valt att stanna i Göteborg. På senare år har stadens scener fyllts av fantastiska artister som Christina Kjellsson, Dan Viktor, Loke, Bastukvintetten och Cirkus sol. Alla har rötter i visan och flera av dem har börjat sin bana på Visskolan.
Gunnar Källström är ännu en ur denna livaktiga rörelse. Han har murat sitt alldelse egna rum i visans hus. Influenser från Django Reinhardt och Vysotskij blandas med Cornelis och bondkomik. Resultatet blir unikt.

Gunnar har ett band vid namn Fridens Liljer, i år har de släppt en platta som heter Prästens kråka. Det är ett album som just innehåller den hejdlösa blandning som man kan förvänta sig av denna man. Skivan inleds med fartfyllda låtar som smakar Django och bondsväng. "Den onde stekte ägg i bastun" är en sådan sång som får mungiporna att rusa upp mot öronsnibbarna. Samtidigt finns det ett allvar i texten. Precis så är Gunnar hela tiden. Skämtet och allvaret går hand i hand eller avlöser varandra.
I en sång som "Soppan" skrattar jag högt. I den avslutade "Väntvals i G- moll" blir jag så berörd att tårarna är på väg. Resultatet skulle kunnat bli splittrat, men jag njuter.
Ett extra plus för Livets Nords fiolspel. Hennes folkliga ton är ingrediensen som gör denna musikaliska måltid än mer njutbar.
Lyssna här

3 kommentarer:

  1. Intressant. Har lyssnat igenom myspacelåtarna. Håller med om violinspelet - tillför mycket. Gillar de allvarligare låtarna bäst, tycker inte om hans pratsjungande stil i de mer gycklarartade låtarna (Den onde..., Stompin'). Men verkar vara en begåvad låtskrivare.

    SvaraRadera
  2. Tack! Du tillför verkligen mycket med dina tänkvärda kommentarer

    SvaraRadera
  3. Gick faktisk en gitarrkurs med denna man (Gunnar) som lärare. En ganska virrig man, men en sann levnadskonstnär.

    // Masken

    SvaraRadera