fredag 31 juli 2009

Folkrockens gyllene år

I slutet av sextiotalet exploderade folkmusiken i England.
Den brittiska folkscenen hade länge varit konservativ. Nu fanns det plötsligt inga gränser för experiment lustan.
Självklart inspirerade den amerikanska folkvågen med Dylan i spetsen. Men i England tog sig folkmusikens förnyelse alldeles egna vägar. En av de första som tänjde på gränserna var Davy Graham. Han var inspirerad av blues och orientalisk musik och han struntade i puritanerna när han gick på äventyr med sin gitarr. Graham inspirerade många men han höll sig på folkklubbarna. Incredible Stringband tog ett steg längre. Deras folkmusik nådde ungdomskulturen. Gruppens debutalbum lockade en flod av unga, långhåriga, hippies som vuxit upp på Beatles och Stones. Resultatet blev en uppsjö av nya artister som gjorde musik med rötterna i engelsk folktradition. Samtidigt var man påverkad av rock, jazz, psychedelia och världsmusik. Musiken kallades brittisk folkrock, Folkpsych, Acidfolk eller helt enkelt Strange folk, kärt barn har många namn.
Under några år i slutet på sextiotalet och i början på sjuttiotalet gavs det ut massor av denna märkliga hippiemusik.
Utöver de redan nämnda, är några av de mer kända namnen Fairport Convention, Pentangle,Steeley Span, John Martyn och Nick Drake.

Denna musikaliska epok var i det närmaste bortglömd. Men under senare år har det vuxit fram en ny våg med artister som är tydligt inspirerade av det som hände i England för längesedan. Devandra Banhart, Espers och Animal Collective är några exempel ur denna nya rörelse som bl a nämner Nick Drake och Incredible Stringband som förebilder.
Detta nyvaknande intresse för gammal brittisk folkrock har lett till att man idag kan få tag på obskyra plattor som i det närmaste varit bortglömda. Många har återutgivits och andra finns i mp3 format på nätet.
Jag trodde att jag hade järnkoll på denna epok, men jag hittar ständigt "nya" namn. Här är några av de senaste fynden:
Rick Hayward
En gittarist som kom från rockens värld. Han gav ut denna självbetitlade platta 1971. Det är till stor del akustisk instrumental musik med klara psychedeliska influesner.
Syanthesia
En trio som spelade en alldeles egen folkjazzrock. Gav ut ett album 1969
Mark Fry
En ung engelsman som studerade i Italien och fick möjlighet att ge ut en skiva. Resultatet heter "Dreaming with Alice" och är från 1972. Det är otroligt vacker,psychedelisk folk.

2 kommentarer:

  1. Hayward har jag ett svagt minne av, men det fanns ett otal obskyra artister vid denna tid, de flesta one-time-shots. Mycket intressant för en musikbotaniker/fanatiker, förvisso. Vissa räknar Steeleye Span som folk-rock, själv definierar jag dem som elektrifierad folk, men ett mycket betydelsefullt band.

    SvaraRadera
  2. Din blogg är kanon!

    /Niet

    SvaraRadera