lördag 14 mars 2009

Sveriges viktigaste artister (och producenter)

Jag har i dagens GP läst en artikel skriven av Johan Lindqvist. Han listar de av dagens svenska artister som spelar störst roll som innovatörer och inspiratörer.
Hans Lista ser ut så här:
1. Karin Dreijer (The Knife)
2. Håkan Hellström
3. Robyn
4. Kent
5. Timbuktu
6. Säkert/ Hello Saferide
7. InFlames
8.Laleh
9.Thåström
10 Eldkvarn

Jag tycker att Johans mycket spännande lista behöver kompletteras med ett historiskt perspektiv.
Så här kommer de artister och producenter som betytt mest för utvecklingen av svensk rock och pop under de senaste 40 åren.

1. ABBA
Är ingen personlig favorit, men det är svårt att komma ifrån dessa super stjärnor. Självklart har de varit otroligt viktiga som inspiratörer för tusentals unga musikälskare.
2. Pugh Rogefeldt
När han gjorde rock på svenska 1969 så var det sensation. Det kan diskuteras om han var först och självklart var det bara frågan om tid innan någon annan hade slagit igenom med rock på svenska. Samtidigt var Pughs respektlöshet och experimenterande med både musik och text, något som påverkade en hel generation av unga musiker på sjuttiotalet.
3. Anders Burman
Producent och skivbolaget Metronomes ägare. Anders var den som gav Pugh skivkontrakt och utöver honom en hel hög av svenska artister. Metronome skrev ofta kontrakt med namn som inte var tillräckligt färdigförpackade för att passa de stora bolagen men inte heller nog politiska för att rymmas inom proggrörelsen.
Långt ifrån allt Burman producerade var pop och rock, han är mannen som gett ut Marie Bergman, John Holm, Bernt Staf, Ola Magnell, Cornelis Vreeswijk, Fred Åkerström och Monica Zetterlund, för att bara nämna några.
4. Thåström
Får vara med på både Johan och min lista. Har varit kanske den största svenska inspirationkällan för unga, arga rockmusiker under de senaste 25 åren.
5. Bo Hansson
Denna orgelmästare var en av de första svenskarna som nådde ut med sin musik utanför sveriges gränser. Hans instrumentala musik har inspirerat många över hela världen.
6. Anders Lind
Producent och ägare av skivbolaget Silence. Anders får stå som representant för proggrörelsen som hade enorm musikalisk betydelse på sjuttiotalet. Plötsligt kunde en mängd band som aldrig platsat på de stora bolagen få ge ut sin musik. Proggrörelsen var hårt politiskt styrd. Silence var dock ett undantag. Här gav Anders utrymme åt artister med spännande musikaliska idéer. Det var Bo Hansson men också Samla Mammas Manna, Kebnekajse, Fläsket Brinner, Turid, Jan Hammarlund, Philemon Arthur and the Dung , Dag Vag och Bob Hund m fl
7. Cornelis Vreeswijk
Cornelis var själv ingen rock och popartist. Visa och blues var hans fack. Ändå har han påverkat massor av svenska artister inom just rock och pop
8. Janne Schaffer
Schaffer är den svenska gitarrguden i svensk rock och pop. Som sådan har han haft stor betydelse.
Många är de unga män som har stått hemma och låtsats vara Schaffer. Några av dem har vuxit upp till riktigt goda musiker

9. Turid
Sveriges Joni Mitchell sa man i början av sjuttiotalet. Men Turid var mycket mer än så och frågan är om vi idag hade haft en sådan flod av kvinnliga singer/songwriters i Sverige om inte Turid visat vägen
10. Ulf Lundell
Det går bara inte att hoppa över honom. Han fick en hel generation att förstå att rockpoesi var något för svenska språket

Har jag glömt någon? Kanske borde EMI:s Kjell Andersson vara med också? Olle Ljungström? Bob Hund?

2 kommentarer:

  1. Jag är allergisk mot listor och mot musiktävlingar där musiken måste underordna sig ett tävlingsmoment. Men om vi bara ser till namnen ovan så har jag inga större invändningar. Bra att du nämner Silence som var mindre rabiat poltiskt än MNW. Flera av de namnen huserar i min egen skivsamling.

    SvaraRadera
  2. Tja det är ju en bra lista men jag saknar väl några.. John Holm, Kebnekajse, Ted Ström, Blå Tåget/Gunder Hägg..det finns säkert fler

    SvaraRadera