söndag 29 mars 2009

Fairport Convention


Nu tycker jag att det är på sin plats att jag presenterar Fairport Convention. Den brittiska folkrockens skapare om man så vill. Bandet som innehöll så många bra låtskrivare men som ändå fick störst framgång med traditionellt material.
Allt började i slutet på sextiotalet. Ett gäng tonåringar bildade bandet i London. Namnet fick man från det hus där man repeterade, The Fairport Lodge. De ursprungliga medlemmarna var bland annat Simon Nicol, Ashley Huchings och Richard Thompson, snart tillkom även Martin Lamble och Judy Dyble. Man hade bara spelat i några månader när man kom i kontakt med producenten Joe Boyd. Joe föreslog skivkontrakt men ville komplettera bandet med en manlig sångare vid namn Ian MacDonald(han bytte senare namn till Ian Matthews.)
1968 gavs det första albumet ut. Fairport var då ett band som framförallt tagit intryck av amerikansk musik. Byrds och Jefferson Airplan var förebilderna men man hade också lyssnat mycket på amerikanska singer/songwriters som Bob Dylan, Joni Mitchell och Tim Buckley.
Under denna period rörde sig bandet i en psykedelisk underground miljö, vilket innebar att man bland annat spelade en del på klubben UFO, där även band som Pink Floyd, Soft Machine och Move spelade.
Sakta rörde sig dock gruppen bort från det psykedeliska och de amerikanska influenserna. Judy Dyble byttes ut mot Sandy Denny och bandet fick därmed en fantastisk sångerska och låtskrivare med starka rötter i folkmusiken. Fairport Conventions andra och tredje platta är en blandning av covers, egna låtar och en och annan traditionell brittisk folklåt. Kanske är det dessa två albums hopkok av amerikanska och brittiska influenser, som jag gillar bäst. Dessa skivor innehåller dessutom några av de allra bästa låtar som Sandy Denny och Richard Thompson någonsin skrivit.
1969 släppte bandet Liege and Lief. Nu tog man steget fullt ut och gjorde ett album som dominerades av traditionella brittiska folklåtar i rockversioner. De egna låtarna var få och även de lät väldigt traditionella.
Liege and Lief startade en flodvåg av brittisk folkrock. Artist efter artist ville blanda folkmusik med rock. För Fairports del så började dock en tid av söndring och några år senare så hade flera av bandets ledande profiler hoppat av. Fairport fortsatte i olika sättningar och finns än idag, men den bästa folkrocken görs inte längre av dem.
I mitten och i slutet av sjuttiotalet var det istället avhopparna Sandy Denny, Richard Thompson, Ian Matthews och Ashley Hutchings som gav ut den spännande folkrocken. Idag är det ungdomar som tex Seth lakeman som håller fanan högt. Fairport var dock först och ingen har överträffat det som bandet gjorde i början av sin karriär.
Vill du se och höra dem? Gå in på Youtube


Bra album:
Fairport Convention 1st (1968)
What We Did on Our Holidays (1969)
Unhalfbricking (1969)
Liege & Lief (1969)
Full House (1970)
samt albumet som Sandy denny återkommer på:
Rising for the Moon (1975)

Soloskivor med sandy Denny:
The North Star Grassman and the Ravens 1971
Sandy 1972

Richard and Linda Thompson:
Want To See the Bright Lights Tonight
Hokey Pokey
First Light

Ashley Hutchings gjorde spännande musik med både Steeley Span och Albion band

8 kommentarer:

  1. Vilken ära att få vara med på din blogglista bland alla musiknördar! =)
    Vi hoppas kunna bo kvar så länge som möjligt men vårt nuvarande hus bortskänkes till den som vill ha det! Annars ska det rivas, lite synd för det är inget fel på huset.
    Ett nytt 1 1/2 plans hus ska byggas framför det gamla.

    SvaraRadera
  2. Det är en ära att ha dig här. Lycka till med huset

    SvaraRadera
  3. Fairport är väl närmast en institution, numera bestående av grånande herrar med stor spelglädje. Long may they live!

    SvaraRadera
  4. Hear, hear!
    Man kan inte göra revolution två gånger med samma koncept men de är fortfarande utomordentligt härliga att höra -och se - live.
    Efter att musikaliskt ha följt Fairport Convention i 40 år, har det blivit det absoluta favoritbandet för

    SvaraRadera
  5. Grånade herre med stor spelglädje låter ju som blogginnehavaren i egen hög person =)

    SvaraRadera
  6. Vare det inte Byrds som startade vågen med folkmusik blandat med rock? Inspirerade Bob Dylan bla!

    SvaraRadera
  7. Eller Bob Dylan själv med sina tidiga album "Freewheelin*" och "The Times They're Are-A-Changing"!!!?

    SvaraRadera
  8. Med all respekt för Fairport Convention men, men...

    SvaraRadera