lördag 4 juli 2009

Michael Jackson som skröna


Michael Jackson var en av popmusikens allra största. Just därför var han också omgiven av mer rykten och skrönor än någon annan.
Jackson är det tydligaste exemplet på att den muntliga berättartraditionen lever bland vanligt folk. Precis som i alla tider berättar man för varandra om sådant man inte förstår och om sådant som skrämmer. Förr i tiden var det troll, vättar och skogrån man berättade om, numera handlar historierna bland annat om kändisvärlden. Den det berättas mest om är, utan tvekan, Jackson. Du kanske säger att historierna om honom till viss del är sanna. Då svarar jag att det kan så vara, men det fanns allt en hel del sanning i de gamla trollsägnerna också.

De senaste berättelserna om Jackson handlar om vad som skall hända efter hans död. Bland annat berättas det att den planerade offentliga begravningen har blivit inställd. Det blir inget med planerna på att sörjande skulle få se en död Jackson i en glaskista på Neverland.
Skälet till detta sägs vara att Jacksons kropp är så vanställd av alla skönhetsoperationer. Det är inte bara näsan som är förstörd, hela ansiktet har börjat ruttna, något sådant kan man inte visa upp i en glaskista.

Michael Jackson är död men berättelserna om honom kommer att leva i många, många år. Som alltid kommer det vara den spännande, skrämmande och mest underhållande historien som vinner över sanningen. Sanningen är helt enkelt inte en tillräckligt bra historia.

Ps: Om du vill ha den -just nu- mest spridda historien om Jackson, så googla på: michael jackson lego joke.

Michael Jackson som skröna 2

Michael Jackson som skröna 3

1 kommentar: