lördag 15 januari 2011

Metallicas dödskrasch


















Jag älskar bra berättelser, rockmusik och Ljungby. Därför får ni denna berättelse om en rockgrupp som jag lyssnat väldigt lite på.


Året var 1986. Den 26: e september hade, den då relativt okända gruppen, Metallica haft konsert i Stockholm. Samma kväll satt medlemmarna i turnébussen på väg söderut. Man skulle göra en konsert i Köpenhamn. När det var dags att sova i bussen, uppstod en diskussion. Både basisten Cliff Burton och gitarristen Kirk Hammet ville ha den populäraste sovplatsen, alldeles vid ett fönster. De bestämde sig då för att dra lott om vem som skulle få sova på just den platsen. Den som drog spader ess skulle få välja sovplats först. Burton vann, men det skulle visa sig att han förlorade.

Runt gryningen fick bussen plötsligt sladd. Den körde av vägen och voltade flera gånger. En sovande Cliff Burton slungades ut genom sidorutan från den sovplats han vunnit. Strax därefter fick han fordonet över sig. Troligen var det en omedelbar död. Olyckan inträffade nära Dörarp, mellan Ljungby och Värnamo.
När räddningspersonal kom, fördes en kran till platsen för att lyfta upp bussen, bandet hoppades att Cliff trots allt var vid liv. men tyvärr var han död när kroppen väl kunde tas om hand. Övriga på bussen undkom med lindriga skador.

Metallica fansen glömmer aldrig basisten Cliff Burton trots att han bara blev 26 år och var med i gruppen en kortare tid. Han anses han ha haft stor betydelse för gruppens utveckling mot den världstjärnestatus som de så småningom fick.
Ovan ser du en bild på den minnessten som rests på olycksplatsen.

Blir du nyfiken på det här med muntligt spridda berättelser? Läs mer här Rockskrönor
Sagomuseet om muntligt berättande

1 kommentar:

  1. Tänker på en annan dödsolycka då Fairport Convention (innan "Unhalfbricking") förlorade sin trummis Martin Lamble och Richard Thompsons dåvarande flickvän....

    SvaraRadera