lördag 4 april 2009

Janis Ian


Det har varit mycket om gamla, grå gubbar på denna sida. Nu vill jag presentera en gammal, grå tant.

Janis Ian var bara femton år när hon gav ut sin första platta 1967. Snart fick hon en hit med den omdiskuterade låten "Society's Child". Denna sång väckte stor uppmärksamhet med sin text om kärlek över rasgränserna. Debatten gjorde att låten började klättra på listorna och Janis fick sitt första genombrott.

Efter några få år som tonårsstjärna så gifte hon sig och slutade som artist.
Äktenskapet blev dock kort och 1971 bestämde hon sig för att återuppta sin karriär. Ett antal album släpptes utan att någon tycktes bry sig, men 1975 small det till. "At Seventeen" blev en hit och klättrade högt upp på singel listan. Sången handlar om att vara ung, ful och längta efter kärlek och den gjorde Janis till stjärna för andra gången. Det dröjde tyvärr inte många år förrän hennes album åter började sälja dåligt. I början av åttiotalet fick skivbolaget nog och gav Ian sparken.

Det tog 12 år innan hon släppte en skiva igen. Albumet hette Breaking silence och texterna handlade bl a om incest och homosexualitet.
Texter om tabubelagda ämnen är något typiskt för Janis Ian. Hon har under hela sin karriär varit kontroversiell och känt sig främmande i rockvärlden. Hennes influenser är dels amerikansk folkmusik, men även Edit Piaf och jazz har präglat hennes musik. På sjuttitalet var det stora stråk-arrangemang som ibland dränkte de vackra melodierna. Hennes senaste album är betydligt mer avskalade men saknar lika starka låtar. Ändå är Janis Ian en av de största singer/songwriters denna planet skådat och hon visar tydligt att stigande ålder inte hindrar en från att göra angelägen musik.

Bra album med Janis Ian:

1974 Stars

1975 Between the Lines
Det album som sålt överlägset mest och som samtidigt brukar hållas som hennes bästa av många tyckare

1993 Breaking Silence

1999 The Bottom Line Encore Collection
En liveplatta med avskalade, fantastiska versioner av hennes bästa låtar.
2006 Folk is the new Black
Hennes senaste. Mycket bra
Lyssna här:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar