lördag 16 april 2016

Ronnie Lane

Han var med i två av rockhistoriens riktigt stora grupper, var nära vän med flera rockstjärnor, men själv dog han märkt av sjukdom, fattig och okänd för de stora massorna.
Ronnie Lane spelade under sextiotalet bas i The Small Faces. Denna sextiotalsgrupp var framförallt   modsens favorit, hade flera hits, men tjänade  knappast några pengar alls, bland annat på grund av en girig och oärlig manager.
Under sjuttiotalets första år ägnade Lane sin tid åt The Faces, gruppen med Rod Stewart som sångare. När Faces alltmer blev en kompgrupp åt Rod, lämnade Ronnie Lane bandet för en solokarriär.
Enligt mig är det nu hans verkligt spännande period börjar. På relativt kort tid byter han fru, klädstil och musikalisk inriktning. Storstadsrockaren som ofta klätt sig som en snobb, blir nu låtsas bonde.
Han klär sig som en blandning av hippie och lantis och börjar göra musik med mycket tydligare akustiska inslag. Blues och rockrötterna finns kvar men mixas med folkmusik, country och music hall. Ronnie och hans kompgrupp, Slim Chance, åker runt likt ett cirkussällskap och ger konserter på landsbygden. Under samma period ger han ut tre mycket bra album: 
Anymore for Anymor- 1974, Ronnie Lane's Slim Chance - 1975 och One For The Road - 1976.
Alla tre albumen är fyllda av härlig akustisk musik. Stilar blandas vilt, men spelglädjen är med hela tiden. Lyssna t ex på denna liveinspelning:


Tyvärr drabbades Lane av Multipel Skleros och blev allt sämre under åttiotalet.Gamla vänner ställde  upp för honom genom att anordna stödkonserter. Pengarna gick inte till Lane personligen utan till stöd för  forskning kring MS. Eric Clapton, Jeff Beck, Jimmy Page, Joe Cocker, Charlie Watts, Bill Wyman, Kenney Jones och Paul Rodgers deltog alla till stöd för detta projekt. Ännu en gång förföljde dock oturen Lane. Det visade sig att kvinnan som blivit utsedd till att förvalta de insamlade medlen stoppat det mesta i egen ficka.
Ronnie Lane dog 1997 av sjukdomen i kombination med lunginflammation. Hans musik är idag inte alldeles lätt att få tag på, men en del finns på Spotify
Jag har gjort en låtslista.


1 kommentar:

  1. Ronnie Lane och hans grupp hade en känsla utan like och maken till spelglädje får man leta efter...!
    Hans musik växer fortfarande...

    Bra lista, men glömde du "Richmond" från Faces "Long Player"?

    SvaraRadera