söndag 10 april 2016

Buffy Sainte-Marie - It's My Way

Kanske är det knäppt, men jag måste berätta om en bortglömd skiva som har mer än femtio år på nacken. nämligen Buffy Sainte -Maries allra första album.
Men först några ord om artisten. Hon föddes 20 februari 1941 i  ett reservat för Cree-indianer. Adopterades som liten av släktingar och växte upp i Wakefield, Massachusetts, USA. I tjugo års åldern blev hon involverad i folkmusikrörelsen som då var på frammarsch.
1964 återvände hon till Cree reservatet i Kanada och blev alltmer engagerad i indianernas  levnadsförhållanden.
Samma år debuterade hon med albumet It's My Way.   Det är ett ganska tidstypiskt folkalbum, men sticker ändå ut. Dels är musiken bättre än det allra mesta från samma tid. Dels finns det texter som då var unika. Med vassa, välformulerade ord berättar hon om indianernas situation, "Now that the Buffalo's gone" är ett lysande exempel. Albumet domineras av originalsånger och till största delen kompar Buffy sig själv på akustiskt gitarr. Hon visar verkligen redan på sin debut att hon är en låtskrivare av rang..
Buffy Saint- Marie är en artist som haft en något ojämn karriär, men då och då har hon skapat stor musik även på senare år.Några av hennes sånger har blivit klassiker, antingen med henne eller med andra artister. Ändå finns det, enligt mig, inget som slår hennes debut.
Plattan finns på Spotify. Lyssna och njut

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar