lördag 13 februari 2016

Producenterna - Hjältar som inte syns. Paul Samwell-Smith

Paul Samwell-Smith

Känner du igen namnet? Inte? I ärlighetens namn visste inte jag heller vem han var förrän jag närmare kollade upp vilka som producerat mina gamla sjuttiotalsalbum. Då dök Paul Samwell-Smiths namn upp gång på gång. Det visade sig att han bland annat producerat:
Cat Stevens,  Renaissance, Amazing Blondel, Claire Hamill, Murray Head, Paul Simon och Jethro Tull.
För några är nog Paul Samwell- Smith känd som basist i sextiotalsgruppen, The Yardbirds. I det bandet medverkade också  Jeff Beck, Eric Clapton och Jimmy Page. Redan i Yardbirds fick Samwell-smith lära sig att stå i skuggan av andra. Som producent och låtskrivare är det just det han gjort under hela sin karriär. Till att börja med producerade han sin kompisar i Yardbirds och deras efterföljande projekt som t ex Renaissance.. Men det var tillsammans med Cat Stevens som han fick sin stora framgång som producent. Paul Samwell- Smith producerade alla Stevens storsäljande album under sjuttiotalet, som t ex  Tea for the Tillerman och  Teaser and the Firecat. Han har också producerat American Tune, den bästa låt Paul Simon gjort som soloartist.
Skall man hitta någon röd tråd i det Samwell-Smith producerat, så är det den akustiska ljudbilden, De flesta av hans artister har gjort en pop och rockmusik med tydliga akustiska inslag. Som musiker och låtskrivare har han dock inte varit särskilt akustisk, Samwell - Smith har skrivit låtar till flera av musikhistoriens hårdrocksartister, såsom Rainbow, Gary More och Nazareth.
Att hitta ett foto på Paul Samwell-Smith var inte lätt. Allt som tycks finnas är gamla sextiotalsbilder från Yardbirds tiden. Det om något säger väl hur undanskymt livet kan vara för en producent som varit med om att skapa flera av musikhistoriens storsäljande album.

En låtlista gick det däremot att få till. Här är musik från några av de album som Paul Samwell- Smith har producerat.




Tack L-Å för tipset


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar