söndag 31 januari 2016

Producenterna - Hjältar som inte syns. Lasse Englund


Att skriva bra låtar och sjunga vackert räcker inte för att göra en bra skiva. Någon måste få helheten att låta bra. Till det har man i alla tider haft producenter. Män - ja, nästan alltid män -  som suttit bakom spakar och talat om när produktionen är bra nog att ges ut. Producentstilen har minst sagt varierat genom åren. Den legendariska Phil Spector är ena ytterligheten, diktatorn som skrev musiken, handplockade artister och bestämde allt. Numera har många producenter gått åt helt andra hållet, man fokuserar på att skapa bra stämning och få artisten att tro att det faktiskt är hen som bestämmer.
Med undantag för Spector och någon till, så har producenter haft en sak gemensamt i alla tider; de har fått väldigt lite uppmärksamhet. Det tänkte jag ändra på nu och presentera några av mina favorit producenter.

Först ut är Lasse Englund

 Lasse är född 1951. Som ung gitarrist var han påverkad av framförallt Bert Jansch, John Martyn och Pierre Bensusan. Det hörs tydligt på hans gitarrspel än idag och även i hans produktion. Det är ofta den akustiska gitarren och andra akustiska instrument som får ta plats när Lasse Englund producerar.
Han gav ut sin första soloskiva redan 1973, därefter medverkade han på massvis av svenska album som studiomusiker. Monika Törnell, Kjell Höglund, Ulf Lundell, Ted Gärdestad, Gösta Linderholm och Ola Magnell, är bara några exempel. På åttiotalet börjar han allt mer att producera åt andra artister. Till att börja med, mest för sin fru, Marie Bergman. Men så småningom även för artister som Toni Holgersson, Kajsa Grytt och Louise Hoffsten. Under 2000 - talet har han producerat en rad fantastiska skivor,  såsom Melissas Horns debutplatta, ett album med svenska psalmer och Thomas Almqvists "Broken Tango". Trots att han har producerat så skilda artister som Tommy Nilsson, Hedningarna och Anders Widmark, så känns hans ljudbild ofta igen. Den är varm, omfamnande och sårbar på ett sätt som lyfter även de låtar som kanske inte riktigt når upp till mästerverk.
Låtlistan nedan ger exempel på vad Lasse Englund producerat:


Allt Lasse skapar hamnar inte på skiva eller Spotify.  Lasses Hus Sessions är ett nytt projekt där han, på Youtube, presenterar filmade möten mellan artister och musiker från sin egen studio. Här är en film med  Mikael Ramel:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar