söndag 15 september 2013

Joan Baez - en coversångerska med god smak

 Någon kanske tycker att rubriken är nedvärderande, men så är det inte alls menat. Tvärtom är Joan en av amerikansk folkmusiks riktigt stora och hon har blivit det främst genom att tolka andras material.
En gång i tiden var det mycket traditionellt och Dylan. Sedan sjuttiotalet har hon haft en förmåga att leta upp sånger med låtskrivare som är i början av sin karriär eller som tidigare inte fått den uppmärksamhet som de förtjänar.  Mina tre favoritalbum med Joan är alla exempel på hennes förmåga att tolka andras material. Albumen jag tänker på är "Diamond and rust", ( 1975 ) , "Gone from danger" ( 1997 ) och "Dark chords and big guitars" (2003).
Att två av dessa tre skivor är gjorda sent i Baez långa karriär bevisar en annan sak; hon blir bara bättre med åren. Nedan får du ett bildspel som  visar en del av allt hon gjort genom åren, Sången du hör är från "Gone from danger" och skriven av fantastiska Dar Williams,
 

3 kommentarer:

 1. ... och ibland knåpar hon ihop några egna sånger av yppersta kvalitet, som "Diamonds in the Rust", "Love Song to a Stranger part 2", "Sweet Sir Galahad" och "Time is passing us by".

  "Gulf Winds" består bara av egna låtar och är en av mina favoriter.

  SvaraRadera
 2. Så sant,så sant. Hon skriver ju faktiskt en del själv, vilket inte riktigt framgick i min lilla artikel. Bra att du kompletterade, Art

  SvaraRadera
 3. En dag under 1965 inköptes min första Joan Baez-skiva. Det var "Farewell Angelina", där hon gör en fin tolkning av Dylans låt. Sedan blev det flera. Men redan innan dess kände jag till Joan. Det var nämligen så att en frysmaskinist på båten där min far jobbade hade nämnt henne och hur bra hon var. Och hon är fortfarande aktiv i högsta grad. Dessutom är hon en ypperlig gitarrist vilket Bob själv påpekat.

  SvaraRadera