lördag 7 september 2013

En andra platta efter 43 år!

 Linda Perhacs har nyligen blivit klar med sitt andra album. Det första gav hon ut 1970, en drömsk, akustisk skiva som jämnfördes med Joni Mitchell. Strax efter albumssläppet försvann Linda. I många år var hon borta från artistvärlden. 1998 återutgavs skivan på CD och sedan dess har ryktet om hennes viskande sång och sköra folkpsych spridit sig. Nu är hon alltså återfunnen och skiva nummer två lär komma inom kort, drygt 40 år försenad. Nedan är en kort film om Linda:




Linda Perhacs är bara en i raden av bortglömda singer/songwriters som återupptäckts. Det är lite av en trend att leta upp sjuttiotalsartister och ge dem en ny chans. Det kanske mest kända exemplet är Sixtio Rodriguez, men listan kan göras lång. Här är några exempel:

Vashti Bunyan
Det brukar sägas att hon försvann efter sitt första album; 1970, men i själva verket fick hon familj och slutade därför med musiken. 2000 återutgavs debuten och väckte stor uppmärksamhet.  2005 kom den andra plattan och fick lysande kritik. Flera unga musiker har inspirerats av hennes musik. Det experimentella bandet Animal Collective har samarbetat med Vashti under senare år. När indiefolkbandet Midlake gav ut en skiva med  artister som inspirerat dem så fanns både Vashti Bunyan och Linda Perhacs med.

Bill Fay
Släppte musik under sent sextiotal och tidigt sjuttiotal, men helt utan framgång. Under 2000- talet började alltfler etablerade musiker prata väl om Fay, några gjorde dessutom covers på hans låtar. Wilco tog till och med upp honom på scen.  Efter över 40 års tystnad fick Fay äntligen göra en comeback-platta 2012.

Judy Dyble
Var medlem av Fairport Convention på sextiotalet, fanns med i utkanterna av tidiga KingCrimson och blev senare med i Acid-folkgruppen Trader Horne. Var inaktiv som musiker i många år, men har med unga musikers hjälp blivit riktigt produktiv under 2000-talet. Senaste albumet släpptes nyligen.

Shelagh McDonald
Hon gjorde två fantastiska album under tidigt sjuttiotal. En dag var hon plötsligt försvunnen. Hennes vänner, skivbolag och föräldrar var alla ovetande om vart hon tagit vägen. Läs mer 
Sakta växte hennes popularitet på näten. Tillslut återfanns Shelagh, efter trettio år, men hon verkade  vara helt ointresserad av musikalisk comeback. Nu har det visat sig att hon faktiskt spelat in en skiva som kommer den 30 September. Fantastiskt!! Den förra gavs ut 1971!


Vad är det då som gör att bortglömda artister återupptäcks på löpande band. Ett skäl är förstås den nya tillgängligheten. Med hjälp av webben och annan modern teknik har smal musik, som knappt sålde alls,  blivit tillgänglig för många fler. Plötsligt inser artister som inte gjort musik på många år att deras gamla album sprids på nätet och älskas av tusentals. Jag kan också tänka mig att många skivnördar och producenter lockas av tanken att kunna hitta en bortglömd guldklimp i det hav av musik som givits ut. Ofta romantiseras musikernas frånvaro från strålkastarljuset; de sägs ha varit försvunna, men vanligare är nog  att de slutat med musik för att de helt enkelt inte kunde försörja sig på det.

Kanske var det första exemplet, på en artist som blev återupptäckt Nick Drake. Läs mer om hans vandring från okänd till världsberömd här.

Här en låtlista med de artister som nämns i artikeln

2 kommentarer:

  1. Egentligen är återupptäckt fel ord att använda. Många av dessa artister blev ju aldrig upptäckta under sin aktiva karriär. Några av skivorna gavs inte ens ut i Sverige

    SvaraRadera
  2. ...upptäckt av musik skivpubliken tidigare missat, är kanske en bättre beskrivning av fenomenet. Trevligt att det skrivs i kommentarfältet, förresten ;)

    SvaraRadera