lördag 10 december 2011

Julmusik

Nu drar det sig mot jul igen. Musiken har alltid varit en del av julen, på gott och ont. Det mesta vi översköljs av är smetiga jultoner som kletar sig fast i själen som tuggummi under skon. Att göra någon längre lista på de bästa julalbumen är, enligt mig, omöjligt. Det finns helt enkelt för få som är bra. En kort-kort lista kan jag dock ge er.

Finstämd julmusik

Nils Landgren- Cristmas with my friends
Landgren och delar av svensk jazzelit blandar psalmer med julsånger ur The american songbook. Allt mycket finstämt och vackert. De lätt jazziga arrangemang renoverar flera av de mest sönderspelade låtarna. Victoria Tolstoy, Lars Danielsson och Ulf Wakenius är några av de medverkande
Lyssna härV/A - Jul i folkton
Musiker med olika bakgrund gör Psalmer och folksånger i akustiska arrangemang. Sofia Karlsson, Louise Hoffsten Sara isaksson Lena Willemark, Ale möller och Rebecka Törnqvist är några av de medverkande. Flera av sångerna tillhör inte de sönderspelade, vilket är en klar fördel.
Lyssna här


Julpop/rock

V/A - Glitter, glögg & Rock n´roll
1979 samlade Kjell Andersson på EMI sitt bolags artister för att göra en Jul- LP. Ulf Lundell, Lalla Hansson och Björn Skifs var redan firade stjärnor. Andra var i det närmaste helt okända, t ex Niklas Strömstedt och Gyllene Tider. Niklas gjorde på detta album sin allra första inspelning och Gyllene tider hade ännu inte släppt sitt debutalbum. Idag är de firade stjärnor, men frågan är om de någonsin varit bättre än på denna skiva. Både Strömstedt och GT gör nyskrivna sånger som är av allra högsta klass. Överhuvdtaget är det gott om riktigt bra orginallåtar, vilket är ovanligt på julskivor. Utöver de som redan nämnts gör också Lundell, Janne Andersson pop och Magnus Lindberg eget material. Även standardlåtarna håller ofta ovanligt hög klass, Skifs gör midnatt råder i discoversion, Janne Anderson leker Jam i Rudolph med röda mulen och Extra förvandlar Marche militaire till Nina Hagen punk. ( Marche militaire är låten som spelas när leksakerna går in i säcken på tomtens julafton ) Visst finns det ett och annat bottennapp på skivan, men det står man ut med. På CD versionen av albumet har man lagt till Triads - Tänd ett ljus. Den spelades in först 1987.
Lyssna här

V/A - A Christmas Gift For You From Phil Spector
Första gången utgiven 1963. Phil Spector samlade sitt dåvarande artiststall och gjorde profana julsånger i sina versioner. The wall of sounds kallades den klassiska ljudbild som Spector skapade. Här triumferar han med en produktion som slår alla världens julplattor. De allra flesta versioner som gjorts på t ex Santa Clous is coming to town och Christmas (Baby please come home) är klart påverkade av de inspelningar som hörs här.
Lyssna här

Läs även:Spotifylistor med julmusik

2 kommentarer:

  1. Jag brukar göra en egen jullåt då och då. Hur står man ut i alla butiker som kör de vanligaste julsånger non stop? Tortyr eller blir det så att man inte hör dom till slut?

    SvaraRadera
  2. Visst står man ut! Har drygt tvåtusen jullåtar i datorn och har redan hunnit lyssna igenom hälften sen den första advent! :)

    SvaraRadera