söndag 2 oktober 2016

Två prinsessor som blivit drottningar i ett annat land

Jag får börja med att be sagoälskarna om ursäkt. Denna text handlar bara om musik.
Sierra Hull och Sarah Jarosz har mycket gemensamt. De är födda samma år, har vuxit upp med bluegrass, spelar mandolin likt få och slog igenom redan som barn. Otaliga Youtube klipp visar hur tjejerna redan för tio år sedan spelade bättre än de flesta. Båda har blivit utnämnda till bluegrassens, folkmusikens och countryns prinsessor. De har spåtts en framtid som stjärnor. Det har dock tagit några år för dem att frigöra sig från sina förebilder och skapa sin egen musik. Nu är de 25 år och har släppt var sin ny platta. Båda har vandrat ganska långt bort från traditionell Bluegrass och gör något alldeles eget. Man kan säga att det blivit drottningar, men inte riktigt i det musikaliska land där de en gång började.

Sarah Jarosz - Undercurrent
Sarah är lite av en multiinstrumentalist. På denna skiva spelar hon framförallt mandolin, och banjo, men även gitarr. Hon slutade ganska tidigt att briljera med sin bländande teknik. På sina skivor är hon istället en singer/songwriter av rang med en röst som tar plats. På nya albumet  är sångerna ofta blå betraktelser över tvivel och ånger. En av plattans bästa spår är House of mercy, en nästan skrämmande berättelse om rädsla och hotfullhet.
Jarosz musik tar hela tiden sin utgångspunkt i amerikanska rötter, men hon hittar verkligen sitt eget musikaliska språk där country, folk och bluesinfluenser blandas.



Sierra Hull - Weighted mind
Sierra har haft lite svårare med vandringen från lovande barnstjärna till  färdig artist med egen stil. De skivor hon släppt tidigare har i mina öron låtit som ganska ointressant mainstream country. Detta är dock något helt annat. Musiken är avskalad, ofta är det bara Sierras mandolin och en kontrabas som hörs. Hurtig, snabb bluegrass är ersatt med långsam melankoli. Om nu någon tror att detta blir tråkigt, tunt och ointressant, så är det fel, fel och åter fel. Sierra behandlar mandolinen så den blir en hel orkester och sången bär som hos en mogen, klok kvinna. Jag har många favoriter på denna platta. Den förhållandevis snabba Choices and Changes är en,  vackra Fallen man en annan och Queen of hearts en tredje.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar