tisdag 6 september 2016

Skottlands musikJag är på resa i Skottland. Idag tvingade jag på  mina resekamrater en muntlig, personlig presentation av skotsk musik. Nu tänker jag prångla ut en skriftlig till mina läsare. Här är den. 

Traditionell skotsk musik är framförallt förknippad med säckpipor. Det var till stor del en militär musik. Soldaterna spelade på sina stora säckpipor när de marscherade. Även en del av landets folkdans kommer ur en militär tradition. Nu var självklart skotsk folkmusik mycket mer än bara säckpipa. I hemmen och när folk träffades var harpan, fiolen och dragspelet minst lika viktiga instrument. Sången hade också en självklar plats. Bortsett från säckpipans utmärkande roll, så skiljer sig inte skotsk folkmusik så mycket från den engelska och irländska traditionen, åtminstone inte i en nordbos öron. 
Under sextiotalet skedde lite av en revolution inom folkmusik. Det var Bob Dylan och andra amerikaner som visade vägen. Plötsligt blev folkmusik något för ungdomar och runt om i Europa dök det upp unga killar och tjejer med akustik gitarr. Till att börja med lät man likt sina amerikanska förebilder. I Skottland hette imitatörerna bland annat Al Stewart, Garry Rafferty och Donovan. Det dröjde dock inte många år förrän man i Skottland började finna en mycket mer personlig stil där man återupptäckte sina egna rötter.
Nedan följer en lista på några av mina skotska favoriter genom åren:
60-tal:
The Incredible String Band
Kanske det band som revolutionerade skotsk folkmusik allra mest. Från 66-74 gav de ut skivor som var en högst personlig mix mellan folkmusik, världsmusik och psychedelia. Detta helt akustiska band drog till sig en ung publik som tidigare bara lyssnat på rockmusik. The Incredible String Band har influrerat massor av folk och rockband världen över

70-tal:
John Martyn
John spelade till att börja med folk som var påverkad av såväl amerikanska som engelska förebilder. Så småningom utvecklade han en alldeles egen mix av jazz, folk och pop. John hade ett briljant gitarrspel och en lätt gurglande sångstil.
Silly Wizard
Ett klassiskt folkband som varsamt vårdade den keltiska/skotska traditionen. Man blandade vackra ballader med snabbare jigs och reels.  Silly Wizard omnämns ibland som det bästa skotska folkbandet någonsin.
Stealers wheel
Gjorde mer rock och pop än folk. Ibland kallades dem Storbritanniens svar på Crosby Still and Nash. Garry Rafferty var en av medlemmarna.


80-tal
Waterboys
Började som ett rent rockband, men tog in allt fler folkinfluenser. Bandet finns fortfarande men är idag mer av ett soloprojekt för låtskrivaren och sångaren Mike Scott
Proclaimers
Två bröder från Inverness som gör en charmig blandning av country, pop och folk. Spelar fortfarande


Nutid:
Kris Drever
Denne skotte är en av den nya folkmusikens hjältar. Han är uppvuxen i en musikerfamilj och rör sig respektlöst mellan genrer. Utöver solokarriär är han också medlem i gruppen LAU

Annie Grace
Jag vet inte mycket om Annie. Hon är född och uppvuxen i skotska höglandet och hennes två album, på Spotify är fantastiskt bra
Nedan finns en låtlista med skotsk musik. Det är ett högst personligt urval och ger ingen heltäckande bild.
Jag har hoppat över några kändisar som Simple Minds, Annie Lennox och Jack Bruce, men en och annan välkänd artist finns ändå med.


Ladda ner här

1 kommentar:

  1. Snygg lista som vanligt, Drake. Den skotska (och brittiska) folkmusiken lever verkligen idag och unga förmågor dyker upp och förvaltar arvet och utvecklar musiken när de globala influenserna vävs in i musiken men där ursprunget aldrig suddas bort. (Ska kolla Kris Drever f.ö.)

    SvaraRadera