måndag 12 september 2016

Tips på bra musik 2016, Vol 2

 Tre väldigt olika album:


Janiva Magness - Love wins again
Janiva gör soul och blues i härlig förening. Hon är verkligen ingen duvunge, fyller sextio år snart och har tio album bakom sig. Ändå är hon ett nytt namn för mig, Det är inte utan att jag får lust att lyssna igenom hennes samlade produktion, för denna platta är en riktig pärla. Janiva sjunger med hjärtat i rösten,gitarrerna ylar, blåset tutar och orgeln gnyr. Det är inte nyskapande på något sätt, men vad gör det när det är så bra.



By The Bluebird - By The Bluebird
Det är fashinerande att så många unga svenska musiker gör americana av högsta klass. By The Bluebird är ännu en i raden. Han heter egentligen Gustav Leeb-Lundberg. Gustav är en skåning i Stockholm.  Hans album är inspelat i Woodstock  med två av bröderna från The Felice Brothers. Visst låter produktionen amerikanskt, men vissa sångerr för också tankarna till  såväl Nick Drake som Cornelis. Mycket bra.



Lena Willemark - Blåferdi
Blåferdi eller den blå färden är  Lena Willemark beställningsverk till Sveriges Radio och EBU-festivalen. Det är musik någonstans mitt i mellan folk- och konstmusik. Lenas sång är virvlande. Sångerna är ibland konturlösa och ofta lika mycket för huvudet som för hjärtat. Kanske just därför tycker jag om det. Att lyssna på denna skiva är som att gå på upptäcksfärd i ett musikaliskt landskap som känns bekant och främmande på en gång.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar