måndag 2 maj 2016

Brittisk folkmusik idag

På de Brittiska öarna verkar folkmusiken må bättre än någonsin. En ny generation med musiker har tagit plats. Med ett fritt sinne skapar de spännande musik. Här följer en kort presentation av tre representanter för dagens folkvåg.

Kris Drever 
Son till sångaren i folkrockbandet Wolfstone, uppvuxen på Orkney och djupt rotad i skotsk tradition.Som ledargestalt i gruppen Lau har han fört skotsk folkmusik in i nya, moderna världar. Solo är han mer av en traditionell singer/songwriter där de egna sångerna och den akustiska gitarren får dominera. Hans senaste abum, If wishes were horse, är en pärla
Dogan Mehmet
Är född och uppvuxen i England med turkiska rötter. Denna blandning hörs även i musiken. Han har gett ut två mycket bra album, varav den senaste kom 2012. Borde snart vara dags för en tredje.
Yvonne Lyon 
S
kotsk singer/songwriter, som spelar en ofta akustisk musik med tydliga rötter i folkmusik. 


Vill du ha fler tips?
Lyssna på spelistan:

2 kommentarer:

  1. Oj, det var inte mycket som saknades på den spellistan. Möjligen några namn då som Hannah Martin&Phillip Henry, Coco&The Butterfields och Demon Barbers. Det finns tydligen hur manga nya artister som helst, det är bara att ta sig tid och leta. Även gamla artister kan låta fräscht än idag, vi ska inte glömma det. Att musiken kan flöda ut från s.k. ren folkmusik ser jag som positivt, vi behöver dessa fusioner.

    SvaraRadera
  2. Mycket bra spellista! Jag skulle tagit med Roddy Woomble och Blair Dunlop också. The Once är väl från Canada, men so what...?
    Några namn jag ska kolla upp.... Tack!

    SvaraRadera