söndag 14 april 2013

TuridDet är svårt att överskatta Turid Lundqvist betydelse i svenskt musikliv.  För nästan 50 år sedan startade hon en karriär på sina egna villkor,  det som tusentals unga tjejer försöker göra idag. Turid var bara sjutton år när hon 1966 vann Sveriges Radios vismästerskap.  Tillsammans med Marie Bergman var hon Sveriges första kvinnliga singer/songwriter. Marie och Turid har mycket gemensamt. De är i samma ålder, uppväxta i Stockholm, deltog båda i finalen av SR:s vistävling och jämfördes med sångerskor som Joni Mitchell och Melanie. Men medan Marie sögs upp av de kommersiella bolagen och blev en del av Family Four, så sa Turid nej till det stora skivbolaget. Hon ville inte bli en produkt och formas av någon annan.

Det var först när hon hittade den nyväckta musikrörelsen som hon kände sig hemma. Hon valde att spela in på det lilla, nybildade skivbolaget Silence och blev därmed en av proggrörelsens få kvinnliga artister.
De skivor hon gav ut under tidigt sjuttiotal är sensationellt bra. Särskilt hennes andra album, Bilder, är ett mästerverk. Där kompas hon av medlemmar i Kebnekaise och ljudbilden är lätt flummig.  På många sätt påminner det om den folkpsych som gjordes av engelska artister vid samma tid.
I mitten av sjuttiotalet blev proggrörelsen alltmer politiskt trång, Turid kände sig främmande bland plakatsång och politruker.  När Silence flyttade till Värmland blev det droppen som fick Turid att byta skivbolag. Hon gick till  Metronome - som hon tackat nej till 1970 - och blev kallad svikare av proggrörelsens egen tidning, Musikens makt. Under åttiotalet sinade så småningom Turids intresse för att göra musik och stå på scen. Efter att i många varit postkassörska, gör hon numera turnéer med mycket ojämna mellanrum. Att skriva ny musik och ge ut ännu en skiva verkar inte vara något som intresserar henne.   På många sätt är detta typiskt för denna musikant. Hon har alltid gått sina egna vägar och sagt nej så fort något känts fel.  Vi kan bara hoppas att hon en dag får lusten tillbaka och börjar skriva ny musik. Tills dess får vi passa på att lyssna när hon ger någon av sina få konserter.


Turids skivor är svåra att få tag på. Leta i skivbackar på loppmarknader så hittar du förhoppningsvis hennes LP:s. På Spotify finns en del, tillräckligt för att jag skall ge er en Låtlista

För att du skall få en rättvis bild av Marie Bergman bör du läsa även denna artikel.

1 kommentar:

  1. Jag håller med, även om jag ogillar en del av hennes politiska låtar. Hon är nog fortfarande den mest originella kvinnliga svenska artisten, och i hennes kölvatten frodas det feminina gott. Jag minns en gång på musikforumet i Sundsvall, det kan ha varit runt 1974, Turid satt och stickade en kofta bland förstärkarna medan Kebnekajse spelade och jag tänkte: varför kan hon inte dra någon låt?

    SvaraRadera