fredag 29 mars 2013

Bortglömda kvinnliga singer/songwriters

Letar man lite i musikhistorien hittar man mycket musik som borde fått ett bättre öde. Artister som glömts bort, album som tigits ihjäl och genier som aldrig fått den uppmärksamhet de förtjänar. För mig är det uppenbart att framförallt många begåvade kvinnor glömts bort. Orsakerna till detta tror jag är flera, en tycks vara att många kvinnor tröttnar på skivbranschens tuffa miljö och väljer att lämna eller medvetet röra sig lite vid sidan av det stora mediaflödet.
Jag har skrivit om detta ämne förut.
Här är tre damer som förtjänar större uppmärksamhet.

Från vänster: Claire Hamill, Mandy Morton och Catherine HoweMandy Morton
Var under sjuttitalet ledargestalt i folkrockbandet Spriguns. 1979 släppte hon sitt första solo album, Sea of Storms. 1982 gavs hon ut en andra skiva innan hon lämnade musikbranschen och blev radiojournalist. Mandys musik är en personlig mix av engelsk folktradition och den tidens pop/rock. Ofta är det mollfärgade klanger och det ligger nära till hands att jämföra med Sandy Denny.
Jag gillar hennes röst som är lite mörkare än många andras folksångerskors.
Hennes musik är svår att få tag på idag, men Spriguns album, "Time will pass" finns på Spotify. Där har Mandy skrivit all text och musik.

Claire Hamill
Var inte mer än tonåring när hon släppte sin första LP 1971. Under många år var hon förband åt män, tex John Martyn, Gilbert O' Sullivan och Wishbone Ash. Började som en klassisk singer/songwriter och jämnfördes med Joni Mitchell. Med åren har hon rört sig i flera olika stilar.   Hennes musik har kallats folk, progrock, newage och pop, men framförallt är det Claire Hamill musik. Tyvärr har aldrig hennes skivor sålt särskilt bra. Lyssnar man på samlingsalbumet "The minor fall, the major lift" får man en bra uppfattning om hennes musikaliska utveckling.

Catherine Howe
Gav ut sin första solaplatta redan 1971, men tröttnade efter några år på skivbolagsfolk som ville göra henne till skvalmusik-stjärna eller läderklädd rockbrud. Först under 2000-talet återvände hon till skivbranschen, då med en mogen avskalad musik.
Lyssna

1 kommentar:

  1. Trodde aldrig jag skulle få läsa om Mandy Morton på en svensk sida...

    "Time Will Pass" är en favorit och likaså "Valley of Light".

    SvaraRadera