söndag 24 januari 2010

Sara K


Sara K är en musiker som tidigt valde att gå sina alldeles egna musikaliska vägar. Redan som tonåring satte hon fyra baststrängar på gitarren istället för de vanliga sex. Med sin unika gitarr gav hon sig sedan ut på vägarna och in på musikklubbarna. Till det yttre är hon ännu en vit tjej med akustisk gitarr, men hon låter inte som en Joni Mitchell eller Suzanne Vega. Sättet att sjunga påminner mer om jazz och soulsångerskor som Cassandra Wilson, Anita Baker och Dianne Reeves. Även hennes melodier drar ofta åt jazz och soulhållet. Samtidigt envisas Sara med att göra sin musik helt akustisk. Det är de akustsika gitarrerna, ståbasen och den tassande trumman som dominerar. Inga stora soulkörer eller blåssektioner så långt örat når.
Ibland har Sara kallats för "The queen of Audiophile". Detta för sin strävan efter en så bra akustisk ljudbild som möjligt.

1989 gavs hennes första album ut. Sedan dess har det blivit över tio CD:s på tre olika bolag. Musik som varit omöjlig att katogorisera. Det har kallats blues, folk, jazz och jazzpop. Sanningen är att det är Sara K musik.

Denna kvinna har aldrig fått några stora rubriker, sällan blivit omskriven med superlativ, hon har kämpat på i det tysta och sakta men säkert fått en allt större publik. I Sverige är hon dock sorgligt bortglömd. Vill du lyssna in dig på Saras musik, kan du gå in på Spotify. Där finns flera album. Ryktet säger att Sara skall sluta med musiken. Vi får hoppas att det inte stämmer.



1 kommentar: