torsdag 15 oktober 2009

2009 års bästa album Plats 18


Marie Bergman - Det liv du får

Marie Bergman var sveriges första kvinnliga singer/songwriter av betydelse. Möjligen tillsammans med Turid. De album hon släppte under sjuttiotalet har helt säkert påverkat flera av dagens ledsna kvinnor med akustisk gitarr. Marie gjorde musik inspirerad av Dylan, Mitchell, svensk visa och dåtidens proggrörelse. Tyvärr minns de flesta henne mest för hennes inhopp i schlagerfestivalen. Det är som om man skulle minnas Ronnie Hellström enbart för det där skitmålet han släppte in mot Italien 1970.

Hur som helst så har Marie nyligen släppt en platta med eget material. Det är den första på många år. Det är delvis en tillbakagång till den vispop som hon gjorde på sjuttiotalet. Hennes Livskamrat, Lasse Englund har som vanligt producerat med fingertoppskänsla och Maries melodier är lätta att ta till sig. En av plattans höjpunkter är "En fri röst". Där håller både text och musik. Annars är det tyvärr texterna som är plattans svaga punkt. Ibland blir det lite för mycket new age predikan över alltihop. Det är gott om själ, vingar och universum i sångerna. För det mesta kan jag ändå bortse från de högtravande orden. Jag gillar plattan, trots allt och den spelas ofta just nu.

3 kommentarer:

  1. Nja, not that kind of my girl, men vissa grejer helt ok!

    SvaraRadera
  2. Oj, Marie Bergman - det var längesen. Vågar man sig på detta tro? Det där med själ, vingar och universum lät lite tveksamt.

    SvaraRadera
  3. Vaf kul att ni upp uppmärksammat Maries fina album! Kika gärna då o då in på www.mtaprod.se för uppdaterat turnéschema.
    mvh
    MTA Production

    SvaraRadera