söndag 25 oktober 2009

2009 års bästa album Plats 15


Kebnekajse- Kebnekajse

I början av sjuttiotalet orsakade detta band lite av en revolution i svenskt musikliv. Ledargestalten Kenny Håkansson var tidigt en etablerad gitarrist inom psychedelia och bluesrock. Vid en spelning med Cornelis i Danmark,hörde han Pers-Hans Olsson och Björn Ståbi spela "Polska från Enviken". Efter den händelsen var Kenny frälst på folkmusik och hans band, Kebnekajse, bestämde sig för att spela svenska spelmanslåtar. Med full rocksättning tolkade de den svenska folktraditionen på ett sätt som ingen annan gjort. Det var tungt, gitarrbaserat och med långa psykedeliska sjok mitt i spelmanslåtarna. Bandet nöjde sig dock inte med att spela svensk folkmusik, hela tiden provade man nya spännande, musikaliska vägar.
1978 var allt över. Bandet upplöstes och medlemmarna har sedan dess synts i alla möjliga musikaliska sammanhang.

Trettioett år senare är Kebnekajse tillbaka. Sättningen är, i stort sätt, som på den gamla goda tiden, det låter som förr och spelglädjen är förvånansvärt stor.
På den nya plattan har man valt att koncentrera sig på det som de flesta förknippar gruppen med. Svensk folkmusik i tung rockversion. Bäst är de spår där bandet tillåter sig att sväva ut och bli flummiga, som i Vallåt och Farmors brudpolska.

2 kommentarer:

  1. Bra skrivet! Bra skiva!

    /Niet

    SvaraRadera
  2. Har inte hört skivan "på skiva" men däremot alla låtarna (tror jag) live i somras. Och det lät som förr, dvs fantastiskt. Svårt att skilja på det gamla och nya materialet = gott betyg.

    SvaraRadera