söndag 6 september 2009

Är det gubbarnas år i år ?

Har ovanligt många gubbar släppt bra album 2009?
- Nä, säger en god vän, men du fyller snart femtio.
Jag fattar inte vad hon menar.
Hur som helst, här kommer lite bra gubbrock från 2009.


Magnus Lindberg - Ett eget liv
Magnus är singer/songwritern som gjort bra album sedan sjuttiotalet, utan att särskilt många brytt sig. Synd tycker jag. Denna man är inte unik på något sätt, men en mycket god traditionsbärare i Dylan och Springsteens anda. Detta nya album låter som man kunde förvänta sig; bra.


Kebnekajse - Kebnekajse
Detta band fick en ung generation att lyssna på svensk folkmusik. I år har de släppt ett nytt album som låter precis som deras andra och tredje skiva. Psychedeliskt, tungt och folkligt. Det är bara Kebnekajse som låter så.


Bruce Springsteen - Working on a dream
Härliga låtar men dålig produktion. Trots att producenten nästan lyckats förstöra skivan så lyser det ändå igenom att Bruce skriver bättre låtar än på länge.


Mikael Wiehe - Sånger från en inställd skiljsmässa.
Innan Wiehe träffade sin nuvarande fru, hade han nästan aldrig gjort personliga sånger. Inte en enda kärlekslåt. På senare år har dock kärlekssångerna blivit allt fler och nu kommer då denna skiljsmässoplatta. Det är så personligt, så hjärtskärande att man får lyssna i små portioner. Sånger som "Nu ger hon sig iväg" och "Bödeln" är så otroligt personliga att de är lätta att känna igen sig i. Skivan är något av det bästa Wiehe gjort.


Thåström - Kärlek är för dem
Påminner mycket om hans förra platta. Denna är nästan lika bra.
"Långtbort" är kanske årets bästa låt.


Perssons Pack - Öster om Heden
Perssons Packs första skiva på många år är mer Springsteen än någonsin. Visst är folkrock arren kvar, dragspelet tjuter som aldrig förr. Men låtarna är rak svängig Springsteen rock. Underbar sådan.
Ändå är nog plattans bästa låt; "Stenad i stockholm", en duett med Annika Norlin. Den sången smakar Pogues.


U2 - No Line on the Horizon
Låter som de alltid gjort, bra. Men jag blir aldrig särkilt upphetsad av U2. De kan sitt hantverk, helt enkelt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar