söndag 8 maj 2011

Tribute album

Hyllningsplattor heter det på svenska. Vad det är? Jo, oftast betyder det att ett antal artister har gått samman för att hylla en låtskrivare de alla gillar. Till att börja med gjordes tribute albums när någon artist dött, men numera hyllas alla möjliga. Resultatet kan bli gräsligt. Fans som försöker göra kopior på sin idols låtar misslyckas alltid.

Det finns dock hyllningsplattor som blivit riktigt bra. Låt mig berätta om två.

Påtalåtar - En hyllning till Ola Magnell



Samlingsskiva från 2006 med Ola Magnells låtar. Skivan var en födelsedagspresent till Magnell på hans 60-årsdag från några av Sveriges främsta artister inom pop-, rock- och singer/songwriter.
Det som gör detta album så bra är de unga musikernas respektlösa sätt att ta sig an denna vis-gubbes material. När jag hör Sanna Carlstedts "Nya perspektiv" eller Elin Sigvardssons "Tomma tunnor", så inser jag att Olas egna versioner var ganska taffligt producerade. Här är det distinkt, fyllt med energi och glädje, något man inte direkt förknippar Ola Magnell med. Medverkar gör också tunga namn som Stefan Sundström, Mats Ronander och Lalla Hansson. Ändå är det -som sagt - de yngre artisterna som imponerar mest. Utöver de som redan nämnts, gör även Lars Winnerbäck, Thomas Andersson Wij och Kristoffer Åström var sin Magnell låt.


The Inner Flame - A Rainer Ptacek Tribute




Denna platta är både en hyllningsskiva och ett välgörenhetsprojekt.
Rainer Ptacek föddes i Östtyskland men växte upp i USA. Han var en tämligen okänd singer/songwriter och multiinstrumentalist, men beundrad av andra musiker. 1996 drabbades han av en hjärntumör. Han saknade pengar och sjukförsäkringar och kunde inte betala den vård han behövde.
Några av Rainers betydligt mer kända vänner bestämdes sig då för att hjälpa till.
Det är detta album som blev hjälpen. Artister som Robert Plant & Jim Page, Emmylou Harris, Vic Chessnutt, PJ Harvey och Jonathan Richman medverkar alla med Ptacek låtar och intäkterna gick till sjukhusräkningarna. Det är americana och folkrock av allra bästa slag. Det finns faktiskt inte en ända dålig låt. Den absoluta höjdpunkten är Madeleine Peyroux makalösa version av Life is fine.
Jag tror plattan sålde ganska bra tack vare kändisarna medverkan och Rainers behandling kunde betalas . Tyvärr gick ändå inte hans liv och rädda och han dog i sviterna av sin sjukdom 1997. Kvar finns denna fantastiska skiva och Ptaceks soloplattor som dock är mycket svåra att få tag på.

De två albumen ovan finns inte på spotify, men googla så hittar du båda till försäljning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar