lördag 12 mars 2011

Sam Cooke - The man and his music



Detta är i princip det enda samlingsalbum som ger en bild av Sam Cookes hela karriär. Från de tidiga gospelåren med gruppen The Soul Stirrers till de sista inspelningar som gjordes innan hans tragiska död.

Här är det lätt att höra Sams musikaliska förändring genom åren. Den rena gospelmusiken ersätts så småningom av betydligt mer radioanpassad pop. I slutet av sin karriär vänder han dock tillbaka till sina rötter och är en av skaparna av det som kom att kallas Soul. Vad som finns med hela tiden är Cooke's fantastiska röst och hans förmåga att skriva starka melodier. Frågan är om det någonsin funnits en röst med sådan känsla och innerlighet. När Sam sjunger stannar världen. Lyssnar du på denna platta så stannar världen 28 gånger, för så många spår finns det på albumet. Här finns hits, som Only sixteen, Wonderful world och Bring it on home to me. Ändå är det de tidiga gospellåtarna och de sena soulsångerna som sätter sig starkast i hjärtat. Allra bäst är albumets sista spår; A change is gonna come. I den sången visar Sam Cooke inte bara att han är världens bästa sångare, någonsin, han ger oss också en politisk text som känns aktuell än idag.

Plattan är utgången, vilket är ett problem. Numera ägs nämligen Cookes låtkatalog av olika bolag som inte samarbetar. Därför ges det inte ut någon ny samling som täcker hela hans karriär. Du får istället leta efter denna platta begagnad.

1 kommentar: