söndag 8 januari 2017

Fler fynd i gammal skivsamling





Lasse Tennander -På Jakt

När hans skivbolag Oktober gick i konkurs stod inte proggbolagen direkt i kö för denne inbitne proggare.

Det blev gamla hederliga Sonet, ett så kallat kommersiellt bolag, som gav ut tredje albumet "På Jakt".1978. Det, i sin tur, fick delar av proggrörelsen att kalla Tennander för svikare.

Idag tycks skivan vara bortglömd, den finns inte varken på streamingtjänster eller på CD. Synd, för den innehåller den Beatles möter Taube-musik som Tennander ofta varit mästare på. Det är inte revolutionerande på något sätt, inte musikaliskt i varje fall. Kanske just därför är det lätt att ta till sig.

Texterna är ofta mer personliga än vad som var vanligt under denna politiska tid. Plattans titellåt är lite av en självbiografi och sånger som Jag är också med barn, Vinterbarn och Johnny T präglas av det faktum att Tennander var småbarnsfar när plattan spelades in. Bland annat sjunger han om sin son:  " Här kommer Johhny T. Farten är hög och blöjan sne"
Samtidigt finns det plats för världspolitiken. I På Jakt II sjunger Tennander: "Men sen äntligen i april 75 drevs fienden ut ut Vietnam!" Vackraste sången på albumet är Långt bortom allt förnuft.  Med en hjärtskärande melodi och en personlig text gör Tennander där det han alltid varit bäst på. Nämligen att vara en en traditionsbärare och förnyare av svensk vistradition. Han finns med på en röd tråd där Taube, Åkerström och Cornelis finns i ena ändan och Winnerbäck, Melissa Horn i andra.
Idag lever Lasse Tennander, till största delen, ett liv som pensionär. Som tur är finns hans musik kvar, men ibland får man leta efter den.

Enklaste sättet att finna denna skiva är nog att leta i begagnade backar. Ett  annat sätt kan vara att prata med Lasses son. Johnny T som hade "blöjan på sne" har nämligen vuxit upp och blivit VD på Sony/ATV Scandinavia och är därmed en av dagens makthavare i svensk musikindustri. Nog skulle väl han kunna återutge pappans gamla album, om han ville? ;)

2 kommentarer:

  1. Tennander passade aldrig i den fyrkantiga burk som proggbolagen ville ha sina artister i. Synd att han är bortglömd.

    SvaraRadera
  2. Jag har kvar den, men inte spelat den på evigheter... Minns dock flera bra låtar...

    SvaraRadera