tisdag 14 juli 2015

Nya album med folkmusik som låter mer än folkmusik

Damh The Bard - Sabbath
Damh the Bard heter egentligen  Dave Smith och är någon märklig blandning av folkrockare, bard och druid. Det låter flummigt, men faktum är att musiken är rak, brittisk folkrock. Visst innehåller texterna lite väl mycket hokus pokus, men slår man bort dem blir plattan riktigt njutbar.


Siri Karlsson - The lost colony
Siri Karlsson är, trots namnet, en duo bestående av Maria Arnqvist och Cecilia Österholm. Jag älskade deras förra album och förväntningarna inför deras nya har varit stora. Grunden i duons musik är fortfarande svensk folkmusik, men den vandring mot mer experimentella toner, som påbörjades med förra skivan, har man fortsatt. Marias saxofon och Cecilias nyckelharpa har fått ännu mer sällskap av kantiga, skeva och vackra ljud, ofta skapade av elgitarrer, trummor och röster. Sällan har folkmusik låtit så här spännande.


Spiro - Welcome joy and welcome sorrow
Spiro är en akustisk kvartett med Jane Harbour (violin/viola), Jon Hunt (acoustic guitar/cello), Alex Vann (mandolin) and Jason Sparkes (piano accordion/piano)
De har sedan flera år skapat en alldeles egen musik som rör sig i gränslandet mellan folkmusik och konstmusik. Det är minimalistiskt vackert och alltid instrumentalt. Bästa sättet att uppleva dessa toner är att sluta ögonen och bara låta dem sjunka in.

ALL MUSIK FINNS PÅ SPOTIFYInga kommentarer:

Skicka en kommentar