söndag 24 augusti 2014

Annat än hela album

Hittills har jag bara recenserat hela album 2014. Det ges ju ut massvis med musik i andra format, så nu är det dags att skriva lite om singlar och EP:

My Brightest Diamond - Pressure
My Brightest Diamond - Love Killer
Bakom detta artistnamn döljer sig multiinstrumentalisten Shara Worden. På ett antal album har hon gjort sin egna brygd på cabarémusic, opera, rock och konstmusik. Dessa två singlar förebådar hennes kommande album och visar upp en modern, syntigare ljudbild. Men var inte oroliga MBD har kvar sin personlighet och jag ser fram emot nya albumet med stor förväntan

Tracey Thorn - Molly Drake songs
Tracey bär, enligt mig,  på en av världens bästa röster. Här har hon spelat in två sånger skrivna av Molly Drake ( Nicks mor). Inspelningarna är avskalade, nakna och så bra. Om man jämför med Mollys hemmainspelningar som tidigare funnits så är detta verkligen ett lyft. De gånger jag lyssnat på Mollys enda album så har jag alltid känt att musiken är bra men produktionen för dålig. Det har nu Tracey Thorn rättat till med sina nyinspelningen av dessa sånger. Inspelningarna gjordes tydligen för att ingå i en dokumentär om Molly Drake. Den hoppas jag att få se någon gång.

Weaver - Aiming for doves
Bakom Weaver döljer sig en ung göteborgare vid namn Johan Weber. Weaver gör musik djupt rotad amerikanskt folk och singer/songwriter tradition. På denna EP med fem låtar visar han att han mycket väl kan få en framtid som singer/songwriter. Min favorit är den lätt popiga "From different tree", där Johans röst verkligen kommer till sin rätt.

Moddi - Trainsong
Nu över till en ung norrman med en röst som får håren att resa sig på armarna. På denna singel sjunger han kompad av akustiska instrument. Språket är åter engelska, efter att förra albumet var på hemspråket. Jag tror och hoppas att detta förebådar ett nytt album.

Agnes Obel - Katie Cruel
Laura Marling - Bonny Portmore
Detta är tydligen musik till en ny brittisk TV serie vid namn Turn. Både Agnes och Laura är två av Europas, just nu, bästa låtskrivare. Här har de dock valt att göra var sin traditionell sång och så de gör det, Glöden, inlevelsen och kraften får mig att häpna.Här kan du lyssna på samtliga låtar

1 kommentar:

 1. Lite snabba intryck. My Brightest Diamond känns som musikalgenre. Ändå bra musik.
  Tracey Thorn: kvällsmusik vid brasan. Fint.
  Weaver: ännu en "svensk-amerikan". De två första spåren känns bäst. Fint med fingerpicking (vilket jag själv allt mindre begagnar i mina sånger, "omodernt?". Kul om han ville försöka på svenska.
  Moddi: norskt i samma spår som Weaver. Helt OK och lovande.
  Marling/Obel: Två artister jag kände till innan (de andra är nya för mig). De levererar som väntat bra, men ibland kan jag tröttna på allt detta lugna som så många hamnar i.

  SvaraRadera