söndag 27 oktober 2013

Propaganda för bortglömd musik: Mixed Media

Har precis sett första avsnittet av "Så mycket bättre", där Lill Lindfors behandlas som en gudinna. De andra musikerna tävlar om att höja henna till skyarna. Ett av många skäl till hyllningarna är säkert att hon var en av de allra första kvinnorna som gjorde musik på sina egna villkor. Under sextio och sjuttiotalet var detta extremt ovanligt. Schlagersångerskor fanns det gott om, men det stod nästan alltid män bakom och bestämde vad som skulle sjungas och hur det skulle framföras. Proggrörelsen talade om att släppa fram kvinnor, men gjorde det i mycket liten utsträckning.
Om man skall ta dem i kronologisk ordning så var det Monica Zetterlund, Lill Lindfors, Turid, Marie Bergman, Marie Selander, Anita Livstrand och Monica Törnell som visade vägen (Jag har säkert glömt någon)



En grupp som mycket väl platsar bland pionjärerna ovan är Mixed Media.
De bildades i Malmö under tidigt sjuttiotal och bestod av Ingalill Persson (senare Donsö), Kersti Olin,  Lena Olin och Elisabeth Barkstedt. Senare ersattes Kersti Olin av Ellen Olterman.
Först 1978 kom debutskivan på det lilla bolaget Bellatrix. Innan dess hade gruppen tackat nej till både RCA och Polar. Orsaken var att man var mycket noga med att få göra musik på sina egna villkor.
Debuten domineras av originalmaterial, men där återfinns också tre sånger skrivna av Dan Hylander.
Arrangemangen är till största del akustiska. Vännerna  Dan "Gisen" Malmqvist och Ale Möller hjälper till. Skall man sätta någon etikett på musiken ligger ordet vispop nära till hands. Det som får Mixed Media att sticka ut är tjejernas vokala arrangemang och  Ingalill Perssons  förmåga att skriva fantastiska låtar.
1979 släpptes andra albumet, "Levande". Som hörs på titeln är det ett livealbum som fångar gruppen i den miljö där de kanske var som bäst. Här spretar musiken mycket mer. Evergreens blandas med originallåtar. Bara två år senare upphörde gruppen. Det dröjde till 2006 innan deras musik återutgavs på CD under namnet "Komplett".  Denna CD, fylld med bra musik, går fortfarande att köpa på nätet. Däremot är finns inte Mixed Media på Spotify eller Youtube . Därför har jag laddat ner en av sångerna från debutskivan.

Mixed media - Frihet att söka

2 kommentarer:

  1. hahaha, så kul att läsa hälsar kersti ( en av tjejerna )

    SvaraRadera
  2. hahaha, så kul att läsa hälsar kersti ( en av tjejerna )

    SvaraRadera