söndag 20 maj 2012

Vilket språk skall en svensk sjunga på?


Fram till sextiotalet var svaret på den fråga given. Klart att svenska artister skulle sjunga på svenska.  Så kom Beatles och allt som var inne och häftigt skulle framföras på engelska. Hundratals svenska popband dök upp, alla sjung de på ett främmande språk som de sällan behärskade. Först 1969 vågade Pugh bryta trenden och sjunga pop på svenska. Det tog  nu inte många år förrän alla sjung på sitt hemspråk. Under hela sjuttio och åttiotalet var man ingen riktig rockartist om man sjung på utländska. Under nittiotalet vände det igen. Allt fler sk indieband använde engelska. Idag sjunger fortfarande många yngre artister på detta språk, även de med konstnärliga ambitioner . Synd tycker jag som älskar svenska texter


3 kommentarer:

  1. Det beror på att man numera satsar på en internationell karriär. Inget fel i det men ibland kan jag tycka att den närhet och känsla som det egna språket ger inte finns. Helt klart ger texter på svenska större möjligheter till nyansering. Per Gessle har väl insett det eftersom han i eget namn gör svenska texter och med Roxette engelska.

    SvaraRadera
  2. Hej Drake!
    Rowlf från dsc här. Satt här och lyssnade på Sagor & Swing och kom att tänk på den där bland-cd:n med instrumentalprogg jag fick av dig. Vill minnas att det fanns en låt med Kaippa där som jag gillade. Tyvärr är låtlistan försvunnen i och med att dsc-forumet försvann. Minns du vilken det var?
    Hoppas du mår bra och allt sånt!

    SvaraRadera
  3. Hej Rowlf
    Kul att höra från dig.
    Gissar att du syftar på låten Flytet från albumet Solo

    SvaraRadera