onsdag 28 mars 2012

Propaganda för bortglömd musik - David Ackles



David Ackles var en av alla dessa singer/songwriters som kom fram i slutet på sextiotalet. Han fick aldrig något kommersiellt genombrott, men har influerat många andra artister, Elvis Costello och Elton John är två exempel.
I mitten av sjuttiotalet var det inte längre något skivbolag som vågade satsa på hans musik och Ackles stod utan skivkontrakt. Han övergick då till film och teatermusik. 1999 avled han i cancer.

De album han gav ut är alla mycket personliga. Ackles musik är ofta melankolisk och texterna beskriver de mörkare sidorna av livet. Det finns en tydlig inspiration från crooners, teater och cabarémusik. Det är lätt att dra musikaliska paraleller till båda Scott Walker och Tim Buckley. Rufus wainwright är en av den unga genationens musiker som tydligt påverkats av Ackles.
Själv hittade jag David Ackles tack vare Elvis Costello, han är nämligen ett stort fan.
Det tog ett tag innan jag kom in i musiken, den behövde tid. Numera är alla Ackles album favoriter. Du kan lyssna till några av dem på Spotify

1 kommentar:

  1. Jag minns David Ackles som en av producenten Jac Holzmans fynd på hans skivbolag Elektra. Bra att du lyfter fram alla dessa som inte haft turen, ja jag säger turen, att slå igenom.

    SvaraRadera