lördag 12 november 2016

Adjö Leonard Cohen


Leonard Cohens musik är som gjord för mig. Den har alltid varit, lågmäld, eftertänksam och mollstämmd. Oftast akustisk med poetiska texter. ändå har han aldrig varit någon av mina största hjältar. Han har inte lyckats ta sig in till mitt hjärtatas innersta rum så som t ex Nick Drake gjort. Vad detta beror på vet jag inte riktigt, men jag kan konstatera att hans senaste album faktiskt är dem jag lyssnat på mest på och som sakta men säkert fått ett rum hos mig.
En åldrad och ganska livstrött Cohen har på kort tid givit ut albumen Old Ideas (2012) och Popular problems (2014). Skivor där han nästan pratat fram texterna, uppburen av kvinnliga bakgrundssångerskor. Musik och text har kännts som en sammanfattning av och ett avsked till livet. När nu ännu en platta kommer, följer den i samma spår.
Albumet You Want It Darker blev verkligen ett avsked rent bokstavligt. Leonard Cohen dog kort efter att plattan släppts. "I'm leaving the table, I'm out of the game.” sjunger han bland annat. Väl medveten om att han snart skulle lämna jordelivet.
Kanske är det för att jag är påverkad av mannens död, men han låter mer angelägen än någonsin i mina öron. Med ord av guld, en röst tunn som papper och omgiven av änglaröster sjunger han farväl.

Just nu har jag problem med att länka från Youtube, så du får helt enkelt gå in på Spotify och lyssna till albumet You Want It Darker

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar