måndag 13 maj 2013

Gump finns på Spotify!


En av de mindre och mer udda skivbolagen under sjuttiotalet var Gump. De gav bara ut följande album: 
Sogmusobil Telefon, 1971 (Gump 1),  Joakim Skogsberg Jola Rota, 1971 (Gump 2), Nature Nature, 1972 (Gump 3), Mats Glenngård Kosterläge, 1972 (Gump 4), Kvartetten som sprängde Kattvals, 1973 (Gump 5), Sten Bergman Lyckohjulet,  1974 (Gump 6) samt Blandade artister Voice of the wolf, 1975 (Gump 7).
Egentligen fanns det ingen riktig röd tråd i utgivningen, möjligen skulle det vara att allt var utöver det vanliga på ett eller annat sätt. Några album är riktigt bra, andra är något av det mest märkliga som getts ut på skiva. Alla har varit extremt svåra att få tag på och sålts för stora summor när de väl dykt upp på skivmässor och liknande ställen. Döm om min förvåning när jag upptäckte att alla Gumps-skivor numera finns på Spotify. Tydligen har Warner, som idag äger rättigheterna, bestämt sig för att göra en god gärning och återutge alltsammans digitalt. Läs mer om det här.

Här är en närmare beskrivning av några Gump-album:

Joakim Skogsberg  - Jola Rota
Plattan består av Joakims Jolas och Rotas . Det är en sorts gammaldags folkmusik som  nynnas fram. Plattan är producerad av Pugh som också medverkar på plattan. Även delar av Kebnekaise medverkar  Skivan består till störta delen av långa repetitiva stycken som inte liknar något annat jag hört. Några egentliga melodier kan man inte tala om, ändå blir musiken magisk och trots att den är till stor del är akustisk kommer jag att tänka på dagens trance-musik.
Lyssna

Kvartetten som sprängde - Kattvals
Ett instrumentalband med bland annat Finn Sjöberg i sättningen. Kvartetten som sprängde påminner om många andra svenska instrumentalband från sjuttiotalet. Det är samma blandning improvisation och svensk folkton. Jag tycker att de är de är väl i klass med  storheter som Samla mammas manna, Fläsket brinner och Kebnekaise.  Länge har de tyvärr varit helt bortglömda, kanske kan fler upptäcka dem nu.
Lyssna

Mats Glenngård -  Kosterläge
Mats är mest känd som fiolspelare i Kebnekaise. På denna soloplatta från -72 gjorde han en personlig blandning av ballader, folkmusik och jazz.  Skivans svaga punkt är Mats sång.
Lyssna

Sten Bergman Lyckohjulet
Sten var medlem i  Fläsket Brinner, men tröttnade på att spela Zappa - influerad rock och gav istället ut detta album. Lyckohjulet innehåller Dylan-inspirerad musik som ligger närmare Ola Magnell än Fläsket Brinner. Bitvis riktigt bra, men tyvärr svag sång även här
Lyssna

 Nature -Nature
Kanske det mest kända bandet på Gump. Medlemmar var bland annat  Bosse Skoglund, Mats Ronander och Lasse Wellander . Alla är idag legendariska musiker.  När de inte kompade Pugh och Lundell så gjorde de bluesrock. Det är denna skiva ett exempel på.
Lyssna










1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera