måndag 27 juni 2011

Robert Johnson sålde sin själ till djävulen

Det berättas att under tidigt nittonhundratal var Robert Johnson en ung man som levde på ett plantage i landsbygdens Mississippi. Denna ynling bar på en dröm, han ville bli den bäste någonsin på blues. Robert var dock inte mer än nybörjare på gitarr. En kväll tog han sitt instrument till ett vägskäl nära Dockery Plantation. Där möttes han av en stor svart man (djävulen ) som tog gitarren och stämde den. Djävulen spelade några låtar och gav sedan tillbaka gitarren till Johnson. Den onde lovade att Robert skulle bli en mästare på bluesgitarr om han gav sin själ i utbyte.

Efter denna natt gjorde Robert Johnson sig känd som en fantastisk gitarrist. Han är idag den enskilda bluesmusiker som haft störst inflytande på blues och rockmusik. Bland annat har Rolling stones, Cream och Eric Clapton gjort covers på hans låtar.
Vissa påstar att Johnsons låt, Crossroads blues, handlar om hur han sålde sin själ till djävulen.



Legenden om Robert Johnson sägs ha uppstått på grund av att han så fort utvecklades till en mästerlig gitarrist. Ett annat skäl kan ha varit det faktum att Robert själv påstod att han ingått förbund med djävulen. Sitt förhållande till den onde sjunger han om i sången nedan.


1 kommentar:

  1. Ja, förmodligen är Johnson den mest inflytelserike av dem alla. Kul också att Djävulen kan lira. Fiolspel och mungigespel ansågs i det gamla Sverige också vara sprungna ur Djävulen som måste sägas ha ett enormt inflytande på musiken.

    SvaraRadera