torsdag 24 juni 2010

Sonny Condell och Tír na nÓg



På senare tid har jag lyssnat mycket på Tír na nÓg. En irlänsk duo som gav ut ett fåtal album under sjuttiotalet. Framförallt har jag spelat CD:n:

A Tear and a Smile/Strong in the Sun (1972 och -73)
Det är bandets andra och tredje LP, samlade på en CD. Folkduon har här blivit ett band genom att lägga till trummor(Barry DeSouza) och bas (Larry Steele). Huvudpersonerna är dock fortfarande Sonny Condell och Leo O'Kelly. De delar broderligt på låtskrivandet och bjuder på en mycket personlig folkrock. På Tear and a smile är det de akustiska gitarrerna som dominerar. Basen och trummorna tassar försiktigt i bakgrunden och får ibland förstärkning av smakfulla stråkarr. Strong in the sun är betydligt rockigare. Inledande Free Ride för tankarna till Roxy Music (jodå, det är en mycket annorlunda Nick drake cover) och övriga låtar närmar sig den blandning av folk och prog som t ex Strawbs stod för. Det är främst Sonny Condell som briljerar som låtskrivare och det är också han som gett ut soloskivor efter att Tír na nÓg splittrades.

Camouflage (1977)
Är Connels första soloalbum. Han fortsätter här där Tír na nÓg slutade. Skivan är full av folklåtar i stora arr. Den akustiska gitarren lyckas ändå hålla en plats långt fram i ljudbilden och Condells låtar är bättre än någonsin. Hans sånger är olikt det mesta. Det är lätt avigt, aningen jazzigt, men det sitter som klister i hjärtat.

Vill du läsa om och lyssna på dagens Condell och Tír na nÓg? gå då in på:

http://www.sonnycondell.com/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar