onsdag 23 juni 2010

Ralph McTell – You well-meaning brought me here

Ralph McTell är för evigt förknippad med “Streets of London”. Sången har varit både en välsignelse och förbannelse för McTell. Säkert har han sålt många album tack vare låten, samtidigt tycks ”Streets of london” gett honom stämpeln som smörsångare för allsångskvällar.
Detta är synd för gillar man brittisk folk och folkrock så är det omöjligt att gå förbi McTell. Han är definitivt en av de största låtskrivarna bredvid bland annat herrar som Jansch och Martyn. På denna skiva från 1971 gör han musik för mörka vinterkvällar. Det blir aldrig lika experimentellt som nämnda herrar och betydligt mer sentimentalt, men vad gör det?
Albumet är producerat av Gus Dudgeon, som producerat även Elton Johns tidiga album. Här finns dessutom en hög med skickliga musiker såsom Danny Thompson, Tony Viscounti och Rick Wakeman. Men självklart är det McTell själv som har huvudrollen. Lågmält och romantiskt levererar han den ena pärlan efter den andra. Precis som många brittiska kollegor är han en fantastisk gitarrist påverkad av amerikansk blues och folkmusik. Samtidigt finns där en tydlig brittisk folkton. Kort sagt: detta är en skiva som jag verkligen rekomenderar.
Här är ett smakprov:

2 kommentarer:

  1. McTell är ganska stor i England och en mycket kompetent låtskrivare, en urskicklig gitarrist och högst personlig sångare.
    Såg karln på 80-talet på Cambridge Folk Festival och det var magiskt, då var även Alun Davies med på gitarr.

    SvaraRadera
  2. Gitarrplockandet a la "Streets" är obligatoriskt för alla oss pickare. Behaglig röst och fint gitarrspel ger McTell hög status.

    SvaraRadera