måndag 19 april 2010

Grundkurs i Folkrock

På annan plats i rymden kände jag mig manad att ge en grundkurs i Brittisk folkrock. Ni får den här också.

Vi börjar med definitionen. Folkrock är musik som blandar folktradition med rockens instrument och rytmer. Brittisk folkrock hade sin storhetsperiod från slutet av sextiotalet och in i sjuttiotalet. Den var starkt påverkad av amerikanska förebilder med Dylan i spetsen. Vad britterna tillförde var sin egen folktradition, ibland rent traditionella låtar. Vissa säger att Donovan var först, men han var rent musikaliskt amerikan, än om han biologiskt är britt
En nyckelperson för framväxten av Brittisk folkrock är Joe Boyd. Joe är amerikan och producent som drev det lilla produktionsbolaget Witchseasons production. 1966 gav han ut The Incredible String Bands debutskiva. Den innehåller helt akustisk musik men bandet är tydligt inspirerade av psychedelia och den framväxande hippierörelsen. The Incredible String Band spelade på Joe Boyds klubb UFO. Där hördes också dåtidens hippa psychedeliska rockband som Pink Floyd, Soft Machine, Move och Tomorrow. Ett annat band som gjorde trevande försök på UFO var Fairport Convention. Det var ett ungt band som framförallt var påverkade av amerikaner som Jefferson Airplan och Byrds. Boyd gav ynglingarna i Fairport skivkontrakt. Deras debutplatta låter mycket amerikansk, men för varje Lp blandar de in allt mer brittisk folkton. 1969 ger Fairport Convention ut Liege & Lief. Där tar de steget fullt ut och gör brittisk folkmusik mixad med rockens instrument och rytmer. Man kan diskutera om Liege & Lief var den första skivan med brittisk folkrock, hur som helst är det den mest klassiska. Efter Fairport växte det fram en uppsjö av folkrockband. De mest betydelsefulla blev:
Steeleye Span
Startades av Fairport avhopparen Ashley Hutchings. Blev de mest framgångsrika bandet vid sidan av Fairport. Prova plattan parcel of rougues.

Pentangle
Bildades ungefär samtidigt som Fairport, men hade aldrig en lika tydlig koppling till rockmusik. Medlemmarna kom från folkmusikvärlden och hade tillbringat mycket tid på Londons folkklubbar. Pentangle blandar in en del rock i sin musik, men även jazz och världsmusik. Prova plattan Basket of light

John Martyn
Hade sanmma bakgrund som Pentangle medlemmarna. Blev mer påverkad av rock för varje platta. Martyn utvecklade sin musik hela tiden och blandade in jazz, reggae och soul i sin musik. Prova plattan Solid Air.

Nick Drake
Kom från sitt pojkrum och kom aldrig riktigt därifrån. Släppte tre album och gjorde några få konserter innan han tragiskt dog. Påverkad av amerikaner som Dylan och Jackson C Frank. Det sägs dock att han hade en alldeles egen engelsk ton i sin musik. Egentligen finns det väldigt få rockelement i Drakes musik, men han brukar ändå räknas till Brittisk folkrock. Prova på plattan Five leaves left

Lindisfarne
Lika mycket Good Time Rock och music-hall som folk. Prova på plattan Fog on the Tyne

Richard and Linda Thompson
Ännu en avhoppare fån Fairport. Richard är en mästerlig låtskrivare och gitarrist. Prova på plattan I want to see the bright light tonight.

Sandy Denny
Sångerskan framför alla andra. Gjorde fyra soloplattor men gjorde bäst ifrån sig I grupperna Fairport Convention och Fotheringay. Prova på plattan Fotheringay.

Den brittiska folkrockens betydelse ebbade ut i slutet på sjuttiotalet. Men självklart har det fortsatt att dyka upp namn som blandar brittisk folkton med rockmusik.

Här är några exempel.
80-tal:
Waterboys, Pogues, Clannad, Oysterband och The men they couldn't hang
90-tal:
The Levellers, Ashley MacIsaac (är från Kanada), Heidi Berry, Equation och Great Big Sea.
00-tal:
James Yorkston, Seth Lakeman, Clara Dillon, The Eighteenth day of may och Circulus

4 kommentarer:

  1. Jag tror att en grupp som Steeleye med sina många genuina folkmusiker snarare är att betrakta som ett elektrifierat folkband, till skillnad från Fairport där man skrev egna sånger med folkliga influenser. Men hur man definierar begreppet är säkert mycket tänjbart.Till syvende og sidst är det ju musiken som är det viktiga, inte definitionerna eller klassificeringen.

    SvaraRadera
  2. Imponerande!

    /Niet

    SvaraRadera
  3. Som novis inom området uppskattar jag verkligen sådana här initiativ. Några av skivorna har jag redan och i övrigt har jag försäkrat mig om att flertalet finns på Spotify. Det jag kollat in såhär långt låter mestadels kalas.

    SvaraRadera