söndag 24 december 2017

2017 års bästa album enligt mig

Jaha, så tog jag mig samman tillslut och fick till lite text i bloggen även 2017. Det satt långt inne i år. Lyssnat på ny musik har jag gjort lika mycket som tidigare, men skrivandet har varit det svåra. Nu har jag begränsat texterna till bara det viktigaste, nämligen årslistorna.
Här kommer den sista för 2017,  årets bästa album. Min son säger att min smak blir alltmer lågmäld och gammaldags för varje år som går. Döm själv.

2017 års bästa album enligt mig:

1. The Unthanks - Diversions, Vol. 4: The songs and poems of Molly Drake
Detta är egentligen två album. Den ena heter som ovan, den andra likadant med tillägget Extras.
Folkrockgruppen The Unthanks har visat sig gå oväntade vägar. Under rubriken Diversions har de framfört andras mer eller mindre bortglömda musik. Nu är det Molly Drakes tur. Hon har fram till nu varit hågkommen mest för en sak, nämligen att hon var mor till Nick Drake. Att hon skrev egen musik har varit ganska okänt. Så viktigt då att Unthanks spelat in dessa låtar och dikter som tidigare  bara funnits som brusiga heminspelningar med Molly själv. Varsamt klär Unthanks musiken i en tidsanpassad dräkt
 Dessa sånger, skrivna främst på femtiotalet, har en stämning och ett budskap som går rätt in i oss 2017. Släktskapet med Nick hörs tydligt och det är uppenbart att hans mamma var hans största musikaliska inspiration - vilket han självklart aldrig skulle erkänna.

2. Rhiannon Giddens - Freedom Highway
Tre saker utmärker Rhiannon Giddens:
1. Hon sjunger som en gud
2. Hon gör amerikansk rotmusik
3. Hon är tydligt politisk
Här finns alla tre delarna som pusselbitar på hennes bästa album hittills.

3. Eleanor MacEvoy - The Thomas Mooore project
Thomas Moore är Irlands motsvarighet till Robert Burns eller varför inte Bellman. På 1800-talet skrev Moore texter till sin hembygdsmusik och blev mäkta populär .Nu har singer/songwritern Eleanor Macevog tagit sig an dessa gamla sånger och anpassat dem till en ny tid. Hon gör det med kärlek och värme. Det är inte utan att man undrar när Bellman skall föras in i vår tid och av vem?


4. Axel Sondén & Flyttfåglarna - Slutsåld
De kallar sin musik för vispopfusion, ett passande namn. Med glimten i ögat och med hjärtat på rätta stället gör Axel låtar som är lite som en folkversion av Håkan Hellström. Texterna handlar  om människor som skulle kunnat vara du och jag. Det är t ex berättelser om Gaisaren som sett bättre dagar, om det kloka lilla barnet och om oss Göteborgare en dag i Slottsskogen. Allt görs med en lekfullhet som får mig att le albumet igenom. Vad mer kan man begära av musik.

5. Cliff Hills - Many Happy Return
Jag har en hemlig last som heter Powerpop. Denna skramliga, gitarrbaserade musik funkar som en nödvändig motvikt till de lågmälda surpuppor jag vanligtvis lyssnar på. Cliff Hill är årets motgift med denna sex låtars EP.  Som vanligt,  när det gäller Power pop,har jag JL att tacka för tipset, tror jag.


6. Eliza Carthy - Big Machine
Och nu tillbaka till ordningen, men ändå inte. Eliza är en av brittisk folkmusiks mest lysande stjärnor just nu, men hon vrider sig likt en mask för att inte riktigt passa in i den vanliga folkdräkten. Albumet Big Machine är folkmusik på ett frustande, kantigt och ganska högljutt sätt. Min son tyckte  den avslutande sången, Epitaph,  lät som hårdrockfolk, det säger väl en del.

7. Tore Berger  - Stora frågor, inga svar
En ojämn platta, men de fyra spår där Vera Mårtens medverkar lyfter in gubben Berger  på min årsbästa lista.
Tidens gång,
Beträffande slaget vid Skagerack,
Och du som är ett barn,
Vädersolens märke
...heter de sånger där dottern sjunger, börja med dem, innan du går över till övriga låtar.

8.  Camille - Ouï
Spännande  musik av en 39 årig fransyska. Med röst och modern teknik skapar hon en egensinnig blandning av chanson, pop och minimalistisk konstmusik.

9. Laura Marling -  Semper Femina
Denna unga singer/songwriter går från klarhet till klarhet. Ändå väntar jag fortfarande på den där skivan som går rätt in i hjärtat till 100%.

10. Martin Hederos - Piano solos - Sally Wiola Sessions, vol 1
Otroligt vacker pianomusik, varken mer eller mindre.

11. Randiga Rut - Frågorna
Randiga Rut låter som  en blandning av Röda Bönor och  Belle & Sebastian. Proggig mespop, hur kul är det? Faktum är att denna unga kvartett gör musik som är både rolig och viktig på en gång.


Lyssna:

1 kommentar:

  1. Jag provade att lyssna på Alex Sondén och flyttfåglarna. Låt som handlar om fåglar någon skriker på. Det första jag tänkte på var Billy Opel :) Det var roligt och berättande, fint med fiol. Tänker på de som är arga på fåglar, ja den kan vara ren avund. Att vilja flyga runt och vissla.

    SvaraRadera